Pasukan Kaji Isu Perkahwinan Bawah Umur Ditubuh - KPWKM

Diterbitkan: Jumaat, 19 Disember 2014 10:09 PM

Nurulain Mohammad, 15, berkahwin dengan seorang ahli perniagaan, Zulhelmi Kaharudin, 21 pada majlis persandingan mereka di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka di Ayer Keroh pada Ahad lalu.

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) melalui Majlis Penyelaras Bagi Perlindungan Kanak-Kanak telah menubuhkan pasukan petugas yang terdiri daripada agensi kerajaan yang berkaitan, ahli akademik dan aktivis kanak-kanak bagi meneliti isu perkahwinan bawah umur.

Dalam satu kenyataan pada Jumaat, KPWKM berkata membenarkan kanak-kanak bawah umur berkahwin tanpa asas yang kukuh bermakna meletakkan beban dan tanggungjawab berat sebagai suami isteri atau ibu bapa atas bahu mereka.

"Jika mereka belum bersedia dengan tanggungjawab berat ini, dikhuatiri ia membuka lebih ruang berlaku perceraian pada usia muda," katanya.

Malahan, kementerian berkata perkara tersebut juga boleh menyebabkan perkembangan kematangan terbantut termasuk menjejaskan psikologi, emosi dan pertumbuhan fizikal mereka.

Antara perkara yang dicadangkan ialah kemungkinan untuk mensyaratkan penyediaan dua jenis laporan iaitu laporan kesihatan oleh doktor perubatan dan laporan sosial oleh pakar psikologi kanak-kanak.

Kedua-dua laporan ini mungkin dapat membantu Hakim Syarie (untuk kes orang Islam) dan Ketua Menteri atau Menteri Besar atau Menteri Wilayah Persekutuan seperti yang dinyatakan di bawah subseksyen 21(2), Akta 164 (untuk kes orang bukan Islam) membuat pertimbangan yang sewajarnya sebelum memberi kelulusan untuk perkahwinan bawah umur, jelas KPWKM. 

Kementerian berkata golongan yang berkahwin muda juga dianggap mempunyai risiko kes penceraian paling tinggi dalam kalangan pasangan dan boleh menyebabkan masalah sosioekonomi, fizikal dan mental.
Tags / Kata Kunci: perkahwinan bawah umur , KPWKM

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan