Segera Lucut Kewarganegaraan Alvin, Ali - Pemuda Umno - Berita Semasa | mStar

Segera Lucut Kewarganegaraan Alvin, Ali - Pemuda Umno

Diterbitkan: Rabu, 10 Disember 2014 12:21 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pergerakan Pemuda Umno Malaysia pada Selasa mendesak kerajaan supaya mengambil tindakan segera untuk melucutkan kewarganegaraan blogger kontroversi Alvin Tan dan aktivis politik Ali Abdul Jalil.


Naib Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun berkata tindakan drastik mesti dilakukan disebabkan kedegilan mereka berdua untuk pulang dan berhadapan dengan perundangan negara.

"Mereka tiada lagi hormat kepada prinsip Rukun Negara dan Malaysia tidak perlu mempunyai warganegara seperti mereka lagi," katanya selepas mempengerusikan sesi dialog Program Pertukaran Belia Malaysia-China 2014, di sini Selasa.

Beliau berkata Pemuda Umno menyokong penuh tindakan Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Imigresen membatalkan pasport kedua-dua lelaki terbabit, berkuat kuasa Isnin.

Alvin Tan atau nama sebenarnya, Tan Jye Yee melarikan diri ke Amerika Syarikat bagi mendapatkan perlindungan politik dan mengelak daripada ditahan pihak berkuasa di Malaysia atas kesalahan-kesalahan yang dilakukan.

Pada 18 Julai 2013, Tan dan teman wanitanya, Vivian Lee, 25, didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur mengikut Akta Hasutan kerana mempersendakan agama Islam dan bulan Ramadan di laman Facebook.

Susulan itu, pada 22 Ogos lepas, mahkamah yang sama mengeluarkan waran tangkap selepas Tan gagal hadir bagi sebutan kesnya.

Tan baru-baru ini dipercayai memuat naik kenyataan yang mempersendakan institusi beraja melalui Facebooknya yang mendakwa sultan tidak mempunyai kuasa untuk memberi dan menarik balik gelaran kebesaran daripada mana-mana pihak.

Ali pula melarikan diri ke Sweden bagi mendapatkan perlindungan politik. Ali berdepan tuduhan menghasut kerana menghina institusi Raja di negara ini melalui laman Facebooknya.
Tags / Kata Kunci: Alvin Tan , Ali Abdul Jalil , Pemuda Umno
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan