Tambang Bas Sekolah Mungkin Naik Januari 2015 - Berita Semasa | mStar

Tambang Bas Sekolah Mungkin Naik Januari 2015

Diterbitkan: Selasa, 9 Disember 2014 11:41 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Biarpun tiada peningkatan bagi harga diesel bagi bas sekolah, syarikat pengusahanya berkata, tambang mungkin akan dinaikkan pada sesi persekolahan Januari ini.

Bagaimanapun, ibu bapa tidak perlu bimbang kerana cadangan menaikkan tambang bas sekolah perlu mendapat kelulusan mereka.

"Kita tidak boleh menaikkan kadar tambang sesuka hati. Kita perlu berbincang dengan ibu bapa terlebih dahulu, mengenai tawaran tambang baharu berkenaan," kata Pengerusi Persatuan Pengusaha Bas Sekolah Shah Alam, Selangor, Razak Ahmad.

Sekiranya, syarikat pengusaha tidak mengadakan perbincangan dengan ibu bapa dan terus menaikkan tambang bas, tindakan akan diambil terhadap mereka, tambahnya.

Beliau turut menyuarakan kebimbangan kenaikan kos, termasuk alat ganti dan penyelengaraan serta kemungkinan subsidi dihentikan tahun depan.

"Agak sukar untuk kami jika tidak menaikkan tambang bas sekolah," kata Razak.

Sebelum ini, tambang bas sekolah dikawal oleh pihak kerajaan.

Peraturan tersebut akan dibatalkan berkuat kuasa 1 Januari depan, di mana kadar tambang baharu perlu ditentukan oleh Persatuan Ibu Bapa dan Guru serta pengusaha bas sekolah seperti mana diumumkan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Harga diesel naik tiga sen kepada RM2.23 seliter pada 1 Disember selepas kerajaan mengumumkan tiada lagi pemberian subsidi bahan api dan menggunapakai kaedah pengapungan mengikut harga pasaran. 

Bagaimanapun, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Alias Ahmad berkata, subsidi bahan api bagi pengangkutan awam, termasuk bas sekolah, bas ekspres, bot nelayan dikekalkan iaitu antara RM1.88 dan RM1.68 seliter. 

Setiausaha Agung  Persekutuan Pengusaha Persatuan Bas Sekolah Malaysia, Md Saad Mohamad, berkata peningkatan tambang bas sudah pasti akan berlaku. 

Bagaimanapun, beliau meminta kerajaan meningkatkan subsidi diesel untuk bas sekolah bagi membolehkan tambang bas tersebut kekal rendah kepada ibu bapa. 

Katanya, hal ini kerana, terdapat pengusaha bas yang kasihan terhadap kanak-kanak sekolah dan turut melakukan perkhidmatan kebajikan secara tidak langsung. 

Md Saad berkata SPAD perlu memikirkan cara terbaik untuk membantu golongan ibu bapa.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan