Penjawat Awam Perlu Turut Diremajakan - Shahidan - Berita Semasa | mStar

Penjawat Awam Perlu Turut Diremajakan - Shahidan

Diterbitkan: Isnin, 1 Disember 2014 3:09 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Konsep 'peremajaan' yang disebut dalam Perhimpunan Agung Umno 2014 perlu turut diterapkan dalam kalangan penjawat awam bagi memberi impak positif terhadap gerak kerja mereka.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim berkata konsep tersebut seharusnya turut diamalkan di peringkat anggota pelaksana dan bukan sekadar di peringkat pembuat dasar.

"Contohnya seorang renjer hutan berpangkat rendah. Dia ialah pegawai yang buat siasatan, masuk hutan dan sebagainya, tetapi selepas dia berumur dia mungkin tidak mampu lagi membuat kerja-kerja ketika umurnya masih muda.

"Jadi peremajaan itu mestilah diterapkan dalam kalangan anggota pelaksana," katanya di lobi Parlimen, Isnin.

Beliau mengulas hasrat Umno seperti yang dinyatakan Presidennya Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Perdana Menteri untuk melahirkan satu saf barisan generasi atau "Jil Umno' yang merupakan pewaris kepimpinan parti di masa depan.

Mengulas pengekalan Akta Hasutan, Shahidan mempersoal pihak yang mempertikaikannya walaupun ia bertujuan menjaga keharmonian negara.

"Kenapa orang sibuk persoalkan akta ini. Ia untuk selamatkan negara, orang yang tentang Akta Hasutan maksudnya menentang negara," katanya.

Beliau menambah akta itu penting dalam memastikan keharmonian kaum dan keamanan terus terpelihara.

Tags / Kata Kunci: Umno , Shahidan Kassim , penjawat awam , peremajaan

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan