OUM Kurangkan Yuran Pengajian Untuk Banduan - Berita Semasa | mStar

OUM Kurangkan Yuran Pengajian Untuk Banduan

Diterbitkan: Isnin, 1 Disember 2014 10:55 AM

Gambar hiasan.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Program pembelajaran jarak jauh untuk banduan mendapat sambutan baik apabila universiti terlibat berminat untuk mengurangkan yuran bagi yang terpilih.

Sehingga kini Universiti Terbuka Malaysia (OUM) mengecualikan yuran semester pertama kepada 25 banduan yang mendaftar dalam program pembelajaran jarak jauh.

Presiden OUM dan Naib Canselor, Tan Sri Anuwar Ali berkata, langkah itu merupakan sebahagian daripada usaha berterusan dengan Jabatan Penjara untuk menyediakan pendidikan tinggi kepada kumpulan itu.

Setakat ini, empat orang banduan berjaya menamatkan pengajian di peringkat ijazah dan dua lagi mendapat kelulusan diploma.

Walau bagaimanapun banduan yang dijatuhi hukuman mati dan mereka yang menjalani hukuman penjara seumur hidup adalah dikecualikan.

"Kami amat berbangga dengan kerjasama dengan pihak Jabatan Penjara. Kami benar-benar berharap bahawa ia akan meningkatkan minat tahanan lain," kata Anuwar.

Pada masa ini, 53 banduan yang kebanyakannya wanita sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang pengajian Islam dan kursus pengurusan perniagaan.

Selain memenuhi kriteria pendidikan yang ditetapkan oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), banduan perlu mendapatkan kelulusan daripada Ketua Pengarah Penjara sebelum mereka dibenarkan untuk mendaftar.

Setelah diterima, mereka akan diberi surat kemasukan diikuti dengan taklimat oleh wakil fakulti kepada banduan dan pengawal mereka.

Banduan diberikan kemudahan yang seperti pelajar OUM biasa, tetapi mereka mesti berada di bawah pengawasan yang ketat oleh pihak berkuasa penjara.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan