Anak Besut Mulakan Kembara 20,000 Km Rentasi Australia - Berita Semasa | mStar

Anak Besut Mulakan Kembara 20,000 Km Rentasi Australia

Diterbitkan: Khamis, 27 November 2014 12:54 PM

(Ubah saiz teks)

BESUT: Lima anak kelahiran Besut pasa Khamis memulakan kembara sejauh 20,000 kilometer merentasi benua Australia selama 35 hari menerusi 'Program Kembara Trans Benua Australia'.

Kumpulan itu diketuai seorang guru Mohd Zaharani Omar, 55, cikgu Mohd Isa Zakaria, seorang pegawai perubatan Dr Ahmad Fadli Mohd Burhanuddin, seorang pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Mohamad Ariff Halimi dan seorang kontraktor Mohd Halim Omar.

Mohd Zaharani berkata mereka berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) ke Perth, Australia pada kira-kira 1 pagi tadi dengan menaiki pesawat penerbangan Malaysia Airlines.

"Turut mengucapkan selamat jalan di KLIA ialah Ketua Umno Bahagian Besut merangkap Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Besut dan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Perladangan dan Komoditi negeri Nawi Mohamad," katanya.

Kumpulan ini dijangka pulang ke ibu negara pada 31 Dis.

Menurut Mohd Zaharani, mereka dijangka merentasi benua Australia dengan berjalan kaki dan memandu kenderaan pacuan empat roda ke beberapa bandar raya utama.

Mereka juga akan bermalam dalam khemah dan masjid sepanjang perjalanan ke bandaraya Adelaide, Darwin, Alice Springs, Melbourne, Canberra, Sydney, Brisbane, Gold Coast dan Pulau Tasmania.

Tags / Kata Kunci: Besut , Australia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan