Sistem 'Meter Pintar' Mampu Kesan Penggunaan Elektrik Secara Nyata - Berita Semasa | mStar

Sistem 'Meter Pintar' Mampu Kesan Penggunaan Elektrik Secara Nyata

Diterbitkan: Jumaat, 21 November 2014 7:51 AM

(Ubah saiz teks)

Eksklusif KUALA LUMPUR: Satu sistem yang dipanggil sistem meter pintar 'revolusi' Tenaga Nasional Berhad (TNB) sedang diberi perhatian dan pertimbangan.

Sistem tersebut akan membolehkan syarikat utiliti itu menawarkan tarif yang fleksibel kepada pengguna dan antara lain, memaklumkan secara automatik jika berlakunya gangguan kuasa.

Jika projek perintis yang dilancarkan di Melaka bulan lalu ini mampu membuktikan kejayaannya, meter pintar itu, yang telah dipasang di sekitar 180 juta rumah di seluruh dunia, akan digunakan secara meluas di negara ini.

Sumber berkata, jika semuanya berjalan dengan baik, TNB bersedia untuk melancarkannya di peringkat nasional seawal tahun 2016.

Meter pintar itu dikatakan menjadi alat yang berkesan yang mampu mengurangkan pertikaian di antara pelanggan dan syarikat pembekal kuasa berhubung bil.

Ini kerana syarikat utiliti mampu mengukur amaun penggunaan elektrik melalui sistem pemantauan pusat pada waktu sebenar, membolehkan syarikat memeriksa kecurian kuasa.

Sistem tersebut akan membantu TNB, yang dianggarkan mengalami kerugian RM5 bilion akibat kecurian dalam tempoh sedekad yang lalu daripada terus mengalami kerugian.

Difahamkan, meter pintar itu membolehkan syarikat pembekal kuasa memutuskan bekalan kuasa secara automatik terhadap pengguna yang tidak membayar bil seperti mana yang diamalkan oleh semua syarikat telekomunikasi.

Sistem baharu ini juga akan menghapuskan keperluan pekerja syarikat utiliti untuk hadir secara fizikal bagi membaca meter di 8.4 juta premis di seluruh negara memandangkan meter pintar secara automatik akan menyampaikan maklumat kepada syarikat kuasa.

Sementara itu, pengguna juga boleh mengawal penggunaan kuasa melalui unit paparan di rumah.

Mereka dapat dimaklumkan mengenai berapa banyak kos untuk penggunaan pancuran air panas, cerek atau pendingin hawa dalam tempoh masa tertentu.

Pengurus Besar Kanan (Perkhidmatan Pengguna), Bahagian Pembahagian Tenaga Nasional Berhad (TNB), Kamaliah Abdul Kadir berkata syarikat utiliti itu telah memulakan projek perintis di Melaka pada bulan lepas dengan melibatkan 800 isi rumah.

Terdapat perancangan untuk melakukan perkara yang sama terhadap 200 isi rumah di Putrajaya.

Kamaliah, dalam temuramah melalui e-mel dengan The Star berkata projek meter pintar itu masih lagi berada di peringkat awal.

"Objektif utama projek ini adalah untuk meningkatkan kelestarian tenaga dan kecekapan guna pakai tenaga di kalangan rakyat Malaysia," katanya.

Kamlaiah berkata sistem meter pintar mampu mendidik pengguna supaya untuk melakukan sedikit perubahan dengan penggunaan sumber yang cekap dan membantu mengurangkan penggunaan tenaga semasa beban waktu puncak.

"Apa yang penting bagi kami sekarang adalah mendapatkan persetujuan awam terhadap projek itu dan agar penguna nampak kelebihan apabila meter ini dipasang," katanya.

"Pengguna perlu melihat bagaimana sistem ini dapat memberi tambah nilai terhadap meter elektronik atai mekanikal sedia ada memandang ia mendidik mereka menyesuaikan tabiat penggunaan mereka berdasarkan maklumat yang terdapat pada skrin paparan di rumah."

Kamaliah berkata sistem meter pintar itu juga membolehkan TNB memperkenalkan bil terperinci berdasarkan profil penggunaan.

"Sebagai pelaksana projek perintis,kami di TNB mahu mencari teknologi terbaik dalam ciri-ciri meter pintar yang paling sesuai dengan kehendak pelanggan dan memenuhi objektif yang ditetapkan," katanya.

Kamaliah berkata TNB perlu menjalankan satu siri ujian kompleks yang berkaitan dengan teknologi selular, frekuensi radio dan pembawa talian kuasa komunikasi (untuk pemindahan data) sebelum sistem itu boleh dilaksanakan.

Tags / Kata Kunci: meter pintar TNB , TNB
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan