Sabah Akan Mohon RM200 Juta Rawat Lombong Mamut - Berita Semasa | mStar

Sabah Akan Mohon RM200 Juta Rawat Lombong Mamut

Diterbitkan: Selasa, 11 November 2014 12:59 PM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, melalui Jabatan Perlindungan Alam Sekitar, akan memohon RM200 juta daripada kerajaan persekutuan untuk memulihkan alam sekitar di ar kawasan bekas lombong Mamut, Ranau.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Pang Yuk Ming berkata berdasarkan kajian Jabatan Mineral dan Geosains Sabah yang dilaksanakan oleh perunding Osborne & Chappel Sdn Bhd dengan kos RM6.12 juta, mendapati kos merawat lombong berkenaan kira-kira RM185 juta dalam tempoh 10 tahun.

"Kementerian saya melalui Jabatan Perlindungan Alam Sekitar dan Jabatan Mineral dan Geosains akan terus melaksanakan pemantauan terhadap kualiti air di dalam dan luar kawasan lombong tersebut," kata Pang ketika menjawab soalan Chan Foong Hin (DAP-Sri Tanjong) dalam persidangan Dewan Undangan Negeri di sini, Selasa.

Menurut Pang, usaha pemulihan bekas lombong tembaga Mamut memerlukan usaha berterusan serta kerjasama daripada semua jabatan terutama Pejabat Hasil Bumi, Jabatan Tanah, Jabatan Mineral dan Geosains serta jabatan teknikal lain.

Katanya lombong tembaga Mamut kini bertatus tanah negeri setelah pajakan lombong seluas 4,800 ekar kepada Syarikat Mamut Copper Mine Sdn Bhd (MCM) tamat tempohnya pada 15 Feb 2003.

Pang berkata bekas lombong berkenaan mengalami degradasi alam sekitar khususnya pencemaran air akibat terhasilnya 'acid mine drainage' (AMD) di kawasan lubang utama (mine pit) bekas lombong.

Menurutnya kajian pakar-pakar daripada Universiti Malaysia Sabah serta pemantauan berterusan Jabatan Perlindungan Alam Sekitar (JPAS) dan Jabatan Mineral dan Geosains Sabah (JMG) Sabah mendapati air di dalam kawasan 'mine pit' adalah berasid dengan pH antara 2-3.

Katanya asid AMD berkenaan akan melimpah ke sistem aliran sungai berdekatan apabila berlakunya hujan namun ia akan mengalami pencairan dan nilai pH menjadi neutral (6-7) dan tidak lagi membahayakan alam sekitar.

Pang berkata walaupun pencemaran AMD berkenaan terkawal dan tertumpu di kawasan mine pit sahaja, kerajaan tetap melaksanakan tindakan proaktif untuk memastikan pencemaran air di kawasan berkenaan sentiasa terkawal.


Tags / Kata Kunci: Mamut , Sabah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan