Mufti Perlu Keluarkan Fatwa Status MH370 - Berita Semasa | mStar

Mufti Perlu Keluarkan Fatwa Status MH370

Diterbitkan: Isnin, 10 November 2014 6:51 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Seorang anggota Parlimen dari pembangkang meminta mufti dan pihak berwajib mengeluarkan fatwa bagi menjelaskan kekeliruan dialami waris penumpang dan kru pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang masih hilang sehingga kini.


Abdullah Sani Abdul Hamid (PKR-Kuala Langat) berkata, inisiatif tersebut (fatwa) perlu diambil untuk mencari penyelesaian dan tidak timbul lagi kekeliruan dari segi harta, wasiat, insurans dan sebagainya berkaitan anggota keluarga mereka kelak.

"Ramai datang kepada saya dan tanya apakah jalan penyelesaian untuk kekeliruan ini dan sampai bila ia perlu berterusan.

"Oleh itu, mana-mana kementerian atau mufti perlu dipanggil dan selesaikan masalah tersebut. Malah saya dimaklumkan dari MAS, bahawa status MH370 akan diisytiharkan menjelang hujung tahun ini.

"Jadi kita kena buat persiapan untuk waris anggota keluarga pesawat tersebut," katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2015 di Dewan Rakyat, Isnin.

Pesawat MH370 yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing, hilang daripada skrin radar, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 12.41 tengah malam, 8 Mac.

Usaha mencari masih dijalankan di selatan Lautan Hindi. 


Tags / Kata Kunci: fatwa , MH370 , mufti
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan