'I Want To Touch A Dog': Timbalan Menteri Bidas Kolumnis 'The Star' - Berita Semasa | mStar

'I Want To Touch A Dog': Timbalan Menteri Bidas Kolumnis 'The Star'

Diterbitkan: Jumaat, 7 November 2014 10:30 AM

Datuk Tajuddin Abdul Rahman

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Timbalan menteri membidas dua kolumnis The Star berhubung pandangan mereka tentang acara 'I Want To Touch A Dog'.

Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) mengecam aktivis hak asasi manusia Marina Mahathir dan Ketua Pegawai Eksekutif The Star, Datuk Seri Wong Chun Wai di Dewan Rakyat, Khamis.

"Beliau (Chun Wai) cuba menjadi bijak dengan mengajar umat Islam tentang apa yang mereka boleh lakukan, dan bertanya mengapa  umat Islam menyentuh anjing dijadikan isu kerana ia adalah satu acara yang bersifat penyayang.


"Orang bukan Islam, jangan mengajar umat Islam bagaimana untuk berbuat baik kepada anjing, hanya orang Islam yang tahu bagaimana mereka harus berbuat baik kepada anjing," katanya.

Namun Chun Wai ketika dihubungi terkejut dengan kenyataan Tajuddin kerana beliau tidak pernah memberi komen dan tidak pernah menulis sebarang artikel mengenai acara I want To Touch A Dog.

"The Star tidak menyebelahi mana-mana pihak mengenai isu itu dalam mana-mana penulisannya kecuali membuat liputan berita," kata Chun Wai.

"Untuk rekod, The Star telah mengambil pandangan ulama Islam dan umat Islam biasa yang telah menyuarakan rasa tidak puas hati mereka dengan acara tersebut," katanya.

"Saya berharap Timbalan Menteri memeriksa fakta terlebih dahulu," kata Chun wai.

Tajuddin, yang juga seorang ahli Majlis Tertinggi Umno turut mengkritik Marina Mahathir yang "terlalu liberal" bagi seorang Muslim, dan mempersoalkan pemahaman agamanya mengenai perkara itu.

"Dia mengecam kerajaan dan pihak berkuasa agama yang menegur pihak penganjur, mengatakan dia (penganjur) adalah seorang budak yang baik, melakukan kerja kebajikan dan membantu orang lain.

"Jika anda melakukan kerja kebajikan, tidak bermakna anda boleh melakukan perkara-perkara yang haram. Haram adalah haram!" katanya.


Menerusi ruangan 'Musings' dalam akhbar The Star pada 23 Oktober, Marina membela penganjur Syed Azmi Alhabshi dengan mengatakan dia tidak bermaksud untuk menghina sesiapa dengan acara tersebut.

Acara 'I Want To Touch A Dog' di Bandar Utama, Petaling Jaya bulan lalu menarik lebih 800 orang.

Bagaimanapun ia mendapat kecaman daripada pihak berkuasa agama Islam setelah beberapa pengunjung Islam yang pergi ke acara tersebut, termasuk kanak-kanak, digambarkan menyentuh dan membelai anjing.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan