Penggubal Undang-Undang Gesa Bank Negara Siasat Syarikat Pelaburan Emas

Diterbitkan: Khamis, 6 November 2014 3:03 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Beberapa penggubal undang-undang menggesa Bank Negara menyiasat operasi sebuah syarikat pelaburan emas tempatan di Sarawak dan Semenanjung Malaysia yang telah disenaraihitam.

Julian Tan (DAP-Stampin) berkata beliau telah menerima aduan daripada beberapa individu yang telah melabur dengan syarikat tersebut. (Global Peace Loving Family). 

"Beberapa pelabur, terutama warga emas, telah melabur beribu-ribu ringgit dengan syarikat itu. 

"Mereka kini bimbang kehilangan wang simpanan mereka," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen pada sidang media Khamis.

Syarikat itu, katanya, yang menjalankan operasi di sembilan pejabat di Sarawak dan lima di Semenanjung Malaysia memberi jaminan kepada pelabur pulangan RM56,000 selepas dua tahun melalui pembayaran yuran keahlian RM3,000 dan pelaburan.

Alice Lau Kiong Yieng (DAP-Lanang) berkata beliau telah didatangi oleh syarikat itu berserta janji bantuan kewangan untuk projek-projek komuniti rumah panjang jika beliau memberikan sokongan. 

Bagaimanapun, beliau enggan berbuat demikian selepas bertanya dengan lebih lanjut tentang tentang kemampuan kewangannya untuk membantu dalam projek ini.

Sementara itu, Lim Lip Eng (DAP-Segambut) menggesa pihak berkuasa menyiasat syarikat itu memandangkan ia telah disenarai hitamkan oleh Bank Negara.

Beliau berkata syarikat itu akan mendapatkan naungan orang kenamaan tempatan dan ahli-ahli politik untuk acara-acara mereka dalam usaha untuk menarik lebih ramai pelabur.

"Kita tidak mahu berulangnya kes YSLM di mana pengasasnya yang dibenarkan untuk meninggalkan negara ini hanya untuk ditangkap di Thailand baru-baru ini setelah beroperasi selama dua tahun," katanya.

Beliau menggesa mereka yang telah melabur tampil ke hadapan untuk membuat laporan dengan pihak berkuasa jika mereka telah ditipu.

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan