Pelepasan Air Empangan Bukan Punca Banjir Lumpur - Berita Semasa | mStar

Pelepasan Air Empangan Bukan Punca Banjir Lumpur

Diterbitkan: Khamis, 6 November 2014 11:52 PM

Pelepasan air yang terpaksa dilakukan daripada Empangan Sultan Abu Bakar bukan punca berlakunya banjir kilat dan arus deras yang melanda Lembah Bertam, Rabu

(Ubah saiz teks)

CAMERON HIGHLANDS: Pelepasan air Empangan Sultan Abu Bakar pada Rabu bukan punca kejadian banjir lumpur di Ringlet, kata Ketua Polis Daerah, Deputi Superitendan Wan Mohd Zahari Wan Busu.


Beliau berkata, sebaliknya kawasan berkenaan mengalami banjir sebelum air di empangan hidroelektrik itu dilepaskan.

“Hujan lebih lebat daripada biasa dan keadaan kali ini lebih teruk berbanding kejadian tahun lalu," katanya.

Insiden pada Oktober tahun lalu mengorbankan empat nyawa dan mewujudkan suasana kelam kabut apabila 80 keluarga dilanda banjir, manakala lebih 100 kenderaan rosak teruk.

Bencana itu dikaitkan dengan pelepasan air empangan secara manual di salah satu pintu air yang perlu dilakukan sebelum ia dibuat secara automatik.

Pengurus Besar Stesen Janakuasa di sini, Mohamad Zaki Jalaluddin berkata, Tenaga Nasional Bhd (TNB) perlu melepaskan air secara berperingkat kerana paras air di empangan itu di tahap kritikal.

Katanya, siren di Lembah Bertam dibunyikan pada 8.15 malam sebagai amaran supaya penduduk berpindah, manakala siren di empangan itu pula berbunyi pada 8.40 malam.

"Pelepasan air itu dilakukan selepas menerima maklum balas daripada balai polis Ringlet bahawa perpindahan penduduk sudah selesai," katanya.

TNB berkata, air akan terus dilepaskan dalam masa beberapa hari bergantung kepada cuaca sehingga paras air mencapai tahap selamat.


Tags / Kata Kunci: empangan , Ringlet , TNB , banjir lumpur
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan