Biro Agama Umno Sedia Bawa Usul Pinda Fasal 3.3 Ke PAU 2014 - Berita Semasa | mStar

Biro Agama Umno Sedia Bawa Usul Pinda Fasal 3.3 Ke PAU 2014

Diterbitkan: Ahad, 2 November 2014 11:15 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Biro Agama Umno bersedia untuk membawa usul meminda Fasal 3.3 Perlembagaan Umno ke Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2014 bagi mengiktiraf Islam sebagai agama persekutuan dan mentakrifkan Islam sebagai apa yang menjadi pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Pengerusinya yang juga Anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata usul tersebut perlu dipinda kerana terdapat banyak kekeliruan membabitkan agama Islam di dalam masyarakat.

"Fasal itu perlu dipinda memandangkan banyak kekeliruan berlaku dalam masyarakat. Ada Syiah dan terbaru ajaran Milah Abraham. Mengaku Islam tetapi amalan yang dilakukan pelik," katanya.

Jamil Khir yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Multaqa Kebangsaan Biro Agama Umno yang dirasmikan Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Multaqa yang julung kali diadakan itu bertujuan mengumpulkan idea serta pandangan mengenai isu keagamaan di peringkat akar umbi bagi menentukan hala tuju biro itu yang dihadiri lebih 300 peserta mewakili setiap biro agama seluruh negara.

Cadangan meminta usul tersebut, diutarakan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapan penangguhannya di PAU 2013, yang mencadangkan agar Fasal 3.3 Perlembagaan Umno dipinda, bagi mengiktiraf Islam sebagai agama persekutuan dan mentakrifkan Islam sebagai apa yang menjadi pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Fasal 3.3 sedia ada menyatakan Umno akan 'menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam, agama rasmi negara serta menghormati prinsip kebebasan beragama'.

Jamil Khir berkata Biro Agama Umno akan membawa usul itu untuk perhatian dan perbincangan Naib Presiden parti Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang juga Pengerusi Jawatankuasa Usul dan Jurucakap PAU 2014.

Katanya perbincangan itu perlu untuk memutuskan sama ada pindaan itu akan dilakukan pada PAU kali ini ataupun tahun depan.

Ditanya mengenai usul agama yang akan dibentang pada PAU 2014 yang akan berlangsung dari 25 hingga 29 Nov di Pusat Dagangan Dunia Putra, Jamil Khir berkata pengisian usul akan berkisar mengenai soal akidah serta sumbangan agama dalam pembangunan masyarakat dan negara.

Katanya, antara perkara lain adalah peranan agama dalam memperkasakan institusi keluarga.

Pada majlis itu juga, sembilan anggota panel Pemikir Biro Agama Umno yang terdiri daripada veteran Umno telah dilantik antaranya Tan Sri Dr Mohd Yusof Noor, Datuk Noh Gadut, Profesor Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abd Majid, Datuk Mustapha Taib dan Datuk Dr Munir Yaakob.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan