Aktiviti Jihad di Malaysia Diputus Majlis Fatwa Kebangsaan - zahid Hamidi

Diterbitkan: Sabtu, 1 November 2014 7:21 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Di Malaysia, tindakan untuk berjihad hendaklah diputuskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. 

Beliau berkata ini kerana kriteria yang penting dalam jihad ialah, jika sesebuah negara mempunyai pemerintah Islam, maka jihad perlu diisytiharkan oleh pemerintah tertinggi Islam. 
 
"Berdasarkan bukti daripada Al-Quran dan Hadis, jelaslah bahawa ulama dari kalangan Ahli Sunnah Wal Jamaah menetapkan bahawa jihad hendaklah dilakukan dengan arahan pemerintah Islam," katanya dalam ucapan perasmian seminar Jihad Vs Militan di Universiti Teknologi Malaysia di sini, hari ini. 

Justeru, Ahmad Zahid berkata peperangan secara persendirian atau yang dilakukan oleh kelompok kecil yang tidak diberi mandat atau keizinan daripada pemerintah (khalifah) tidak dinamakan sebagai jihad. 

Katanya, sebaliknya ia dinamakan sebagai perang saudara, perbalahan puak atau etnik tertentu. 

"Berdasarkan pandangan ulama muktabar, rakyat Malaysia yang berjuang di Syria tidak boleh diistilahkan sebagai jihad kerana ia tidak memenuhi kriteria jihad yang sebenar menurut Ahli Sunnah wal Jamaah," kata Ahmad Zahid.

Tambahan pula, krisis di Iraq, Syria dan Lubnan melibatkan perang sesama Islam dan tidak melalui arahan pemerintah Islam negara ini.

Pada 23 Oktober lalu, Bernama melaporkan Polis Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas Bukit Aman menahan 40 orang, yang disyaki merancang menyertai kumpulan militan di Syria termasuk merekrut rakyat tempatan untuk kononnya berjihad di Syria, sejak Februari tahun lepas.

Menurut statistik Kementerian Dalam Negeri yang dibentangkan di Dewan Rakyat Selasa lalu, seramai 167 rakyat negara ini terlibat dengan kegiatan militan di luar negara sejak Disember 2001 sehingga kini.

Sehubungan itu, Ahmad Zahid turut kesal dengan segelintir masyarakat Islam pada akhir-akhir ini tersilap dalam memahami istilah jihad sehingga menggangap tindakan militan sebagai jihad.
 
"Justeru, apabila dikatakan jihad, perkara yang dibayangkan mereka ialah perbuatan menyerang dan melakukan pembunuhan maka ia sebenarnya membawa maksud keganasan.
 
"Secara asasnya jihad dalam Islam adalah memerangi golongan Kafir Harbi. Sama ada ia bersifat ofensif ataupun defensif ia bergantung pada situasi," katanya. 

Ahmad Zahid menyifatkan pergolakan di Iraq dan Syria sebagai krisis peperangan puak antara sesama Islam, dan bukan melibatkan bukan Islam. 
Tags / Kata Kunci: jihad , Malaysia , Majlis Fatwa Kebangsaan

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan