Parlimen Indonesia Setuju Ratifikasi Perjanjian Berkaitan Jerebu - Berita Semasa | mStar

Parlimen Indonesia Setuju Ratifikasi Perjanjian Berkaitan Jerebu

Diterbitkan: Selasa, 28 Oktober 2014 3:10 PM

jerebu

Kejadian jerebu yang melanda Malaysia turut berpunca daripada kegiatan di negara jiran

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Parlimen Indonesia bersetuju untuk meratifikasi Perjanjian Asean Mengenai Pencemaran Jerebu Merentas Sempadan selepas 12 tahun ia ditandatangani, Persidangan Dewan Rakyat diberitahu Selasa.


Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr James Dawos Mamit berkata, keputusan itu dibuat pada 16 September lepas hasil rundingan negara-negara Asean, termasuk Malaysia untuk kerajaan Indonesia menyegerakan proses ratifikasi berkenaan.

"Persetujuan Parlimen Indonesia untuk meratifikasi perjanjian tersebut merupakan tindakan positif yang amat dialu-alukan di mana ia menggambarkan kesungguhan kerajaan Indonesia untuk menangani masalah jerebu merentas sempadan secara lebih menyeluruh dan berkesan," katanya pada sesi soal jawab di Parlimen, Selasa.

Beliau menjawab soalan Datuk Liang Teck Meng (BN-Simpang Renggam) yang ingin mengetahui hasil rundingan Malaysia dan Indonesia dalam mencari langkah penyelesaian masalah jerebu yang sering dihadapi kedua-dua negara.

Dalam pada itu, Dawos berkata, kerajaan Malaysia dan Indonesia juga sedang bekerjasama untuk merangka perjanjian persefahaman yang baharu di peringkat hubungan dua hala untuk menangani masalah jerebu.

Ia memboleh kedua-dua negara berkongsi pengalaman, kepakaran dan maklumat berkaitan isu berkenaan, katanya.


Tags / Kata Kunci: jerebu , Parlimen Indonesia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan