Misi Pencarian MH370 Dekat Dihati Houston - Berita Semasa | mStar

Misi Pencarian MH370 Dekat Dihati Houston

Diterbitkan: Selasa, 28 Oktober 2014 9:28 AM

Houstan menunjukan kawasan pencarian MH370 di Lautan Hindi.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Disebalik misi pencarian pesawat MH370, seorang warga Australia yang disegani dalam dunia ketenteraan berbesar hati membantu Malaysia.


"Saya sangat terkejut dan sedih apabila mengetahui insiden MH370. Sebagai orang yang pernah bekerja, tinggal dan bersama rakyat Malaysia, saya sangat memahami sejarah dan budaya negara itu.

"Saya antara orang yang paling mudah tersentuh dan sensitif ketika bekerjasama dengan rakyat Malaysia dalam usaha mencari MH370," jelas kata Ketua Marsyal Udara (B) Angus Houston,  bekas ketua Pusat Penyelaras Koordinasi Agensi Bersama Australia (JACC).

Houston yang terkenal sebagai seorang yang tenang, pernah bekerja di Butterworth pada 1999 sebagai Komander Sistem Pertahanan Kawasan Bersepadu (IADS)-program pertahanan lima negara.

Houstan berkata, ketika berada di Malaysia sebelum ini, beliau pernah bekerjasama dengan beberapa individu penting negara termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang ketika itu memegang jawatan Menteri Pertahanan.

Houstan antara nama penting dalam dunia ketenteraan sebelum bersara pada tahun 2011 dengan jawatan terakhir sebagai Ketua Tentera Udara.

Malah sebelum itu juga beliau bergelar Ketua Angkatan Tentera.

"Saya banyak terlibat dengan misi penting antaranya MH370 serta MH17," katanya.

Mengimbas kembali ketika mengetuai JACC, beliau diminta untuk memantau semua aktiviti yang melibatkan kawasan pencarian dan turut menguruskan keluarga mangsa MH370 yang datang ke Australia.

"Untuk memastikan insiden ini ada jawapan, saya berharap pencarian di lautan dalam akan berjaya," jelasnya.

Houstan dilantik sebagai wakil khas ke Ukraine bagi membantu mencari, mengenalpasti dan menghantar balik mangsa-mangsa MH17 ke Australia.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan