'Desa Temu Jodoh' Diberi Nama Selepas Majlis Kahwin Besar-Besaran - Berita Semasa | mStar

'Desa Temu Jodoh' Diberi Nama Selepas Majlis Kahwin Besar-Besaran

Diterbitkan: Jumaat, 24 Oktober 2014 9:55 AM

Paiman dan isterinya Maimunah Mohd Hussin ketika hadir majlis penganugerahan hak milik tanah di Kampung Desa Temu Jodoh.

(Ubah saiz teks)

LABIS: Apabila pesara Paiman Anuar memperoleh hak milik tanah rumahnya selepas empat dekad, dia mengimbau kembali kenangan romantis bagaimana kampungnya kemudian dikenali sebagai Kampung Desa Temu Jodoh.

Pada tahun 1973, Paiman, yang ketika itu berusia 26 tahun datang ke sebuah ladang kelapa sawit yang dikenali sebagai Sungai Lenek dengan kira-kira 120 anak muda yang lain untuk mengambil bahagian dalam projek pembangunan tanah.

Kesemua mereka yang masih bujang tinggal di asrama dan bekerja di atas tanah tersebut.

Hanya beberapa kilometer dari Sungai Lenek, terdapat projek yang sama untuk kumpulan wanita muda.

"Kami diminta untuk membantu kumpulan wanita melakukan kerja-kerja berat dan mengusahakan tanah di Bukit Mambai," Paiman mengimbas semula kenangannya.

Akhirnya, dia bertemu kekasih hati dan pada tahun 1977, 24 pasangan berkahwin dalam upacara besar-besaran.

Sungai Lenek dikenali sebagai Kampung Desa Temu Jodoh.

"Kebanyakan daripada kami terpikat antara satu sama lain. Ia adalah cinta pandang pertama," kata Paiman, yang merupakan salah seorang daripada empat pasangan dari projek pembangunan tanah asal yang bertemu jodoh mereka di Bukit Mambai. 

20 lelaki lain bertemu pasangan mereka dari kampung-kampung berdekatan.

"Nama Kampung Desa Temu Jodoh telah diberikan oleh Menteri Besar Johor, Allahyarham Tan Sri Othman Saat, yang menghadiri upacara majlis perkahwinan besar-besaran," kata Paiman, yang kini bahagia berkahwin dan dikurniakan empat orang anak dan enam cucu.

Beliau berkata majlis perkahwinan besar-besaran itu dipercayai menjadi salah di antara yang terawal diadakan di negara ini, dengan kira-kira 20 ekor lembu disembelih dan dimasak untuk acara tersebut.

"Selepas akad nikah, pasangan yang baharu berkahwin dibawa menaiki kereta Mercedes ke kawasan lapang kampung di mana majlis resepsi diadakan," katanya.

Beratus-ratus orang hadir meraikannya.

Pada 20 Oktober, Paiman adalah antara perintis yang akhirnya menerima hak milik tanah mereka daripada Menteri Besar, Datuk Mohamed Khaled Nordin, yang mengiktiraf mereka sebagai pemilik tanah.

"Malangnya, 13 lagi penduduk awal kampung di sini telah meninggal dunia. Pemilikan sekarang menjadi milik isteri dan anak-anak mereka," katanya sambil menambah kini terdapat kira-kira 550 penduduk yang tinggal di kampung itu.
Tags / Kata Kunci: Desa Temu Jodoh
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan