800 Hadir Acara 'I Want To Touch A Dog' - Berita Semasa | mStar

800 Hadir Acara 'I Want To Touch A Dog'

Diterbitkan: Isnin, 20 Oktober 2014 9:20 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Program 'I want to touch a dog' (Saya mahu sentuh anjing), yang bertujuan untuk menghilangkan kebimbangan dan persepsi negatif terhadap anjing, terutamanya di kalangan umat Islam, disifatkan sebagai berjaya oleh penganjurnya.

Program yang diadakan buat kali pertama di One Utama di sini, menarik kira-kira 800 orang, dengan separuh daripada yang hadir adalah mereka yang beragama Islam.

Kebanyakan mereka yang datang bersama anak-anak dan bebas berjalan-jalan, menyentuh dan berinteraksi dengan pelbagai spesis anjing.

Kesemua anjing-anjing tersebut telah diperiksa dengan teliti oleh pihak penganjur.

Ketika menyentuh anjing dianggap "taboo" oleh sesetengah orang Islam, individu di sebalik acara itu, Syed Azmi Alhabshi gembira apabila ramai yang hadir bagi menyokong acara tersebut.

Syed Azmi berkata beliau agak terkejut dengan bilangan orang Islam yang datang.

"Ini hanya satu langkah kecil bagi kita. Saya tidak tahu sama ada selepas ini orang ramai faham dan tidak lagi membaling batu kepada anjing tetapi kita mahu orang ramai tahu bahawa jika mereka tidak memiliki pengetahuan atau ingin tahu tentang perkara ini, mereka hanya perlu bertanya," kata ahli farmasi berdaftar itu.

Acara dimulakan dengan ceramah agama oleh Mohd Iqbal Parjin, 33, seorang guru agama dan pelajar sarjana di Pusat Lanjutan Pengajian Islam, Sains dan Tamadun, berkaitan Islam dan anjing.

Beliau menjelaskan bahawa walaupun air liur anjing dianggap najis, Islam tidak perlu takut kepada binatang itu atau melihatnya sebagai jijik.

Umat ​​Islam juga diberi tunjuk ajar tentang bagaimana untuk membersihkan diri mereka mengikut ajaran-ajaran Islam (samak) selepas menyentuh anjing.

Tunjuk ajar diberikan oleh para sukarelawan yang menunjukkan cara samak, langkah demi langkah dengan membasuh dengan tanah untuk kali pertama dan enam kali dengan air bersih.

Seorang suri rumah tangga yang masih muda yang berpakaian hitam dan berpurdah yang mahu dikenali sebagai Fatimah, memerhatikan proses samak dengan teliti.

"Saya datang ke sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang berinteraksi dengan anjing, mengenai pembersihan samak dan Sertu. Saya tidak pernah melakukan perkara seperti ini sebelum ini," kata ibu kepada dua anak ini sambil tersenyum.


   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan