Sektor Awam Perlu Kaji Semula, Perhalusi Pendekatan Tadbir Urus - Muhyiddin - Berita Semasa | mStar

Sektor Awam Perlu Kaji Semula, Perhalusi Pendekatan Tadbir Urus - Muhyiddin

Diterbitkan: Ahad, 19 Oktober 2014 1:44 PM

Muhyiddin (tengah) bersama Ali Hamsa dan delegasi yang menghadiri Persidangan Capam 2014 di Putrajaya, Ahad.

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Untuk meningkatkan keberkesanannya, sektor awam perlu mengkaji semula dan memperhalusi pendekatan yang digunakan dalam tadbir urus dari semasa ke semasa, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.


Beliau menegaskan bahawa aturan dan amalan tadbir urus yang berkesan adalah penting bagi mewujudkan perkhidmatan awam yang mantap, lestari dan bertanggungjawab.

Kata beliau, ia juga akan membolehkan agensi perkhidmatan awam mencapai hasil terbaik bagi kerajaan, sejajar dengan keperluan perundangan dan dasar masing-masing.

"Di samping itu, mereka juga perlu memberi fokus terhadap prestasi yang meliputi kecekapan, keberkesanan dan penyampaian secara berterusan," kata beliau dalam ucaptama ketika merasmikan persidangan Pertubuhan Komanwel bagi Pentadbiran Awam dan Pengurusan (Capam) 2014 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini, Ahad.

Persidangan dwitahunan ini diadakan bersempena ulang tahun ke-20 Capam.

Muhyiddin berkata, untuk menghadapi pelbagai cabaran dalam menyampaikan program serta perkhidmatan kepada rakyat, perkhidmatan awam perlu melakukan inovasi dan mengurus risiko dengan berkesan dalam menghadapi kekangan kewangan.


   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan