Hadi: Bukan Islam Boleh Minum Arak, Tetapi Perlu Penguatkuasaan Tegas - Berita Semasa | mStar

Hadi: Bukan Islam Boleh Minum Arak, Tetapi Perlu Penguatkuasaan Tegas

Diterbitkan: Selasa, 14 Oktober 2014 11:34 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Penguatkuasaan yang tegas perlu dilaksanakan meskipun penganut bukan Islam tidak sepatutnya dilarang meminum arak, kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Menurut beberapa laporan berita dalam talian, Presiden PAS itu dilaporkan sebagai berkata pada Isnin bahawa parti tersebut tidak menghalang sesuatu yang dibenarkan oleh agama lain, tetapi kawalan diperlukan.

Beliau bagaimanapun berkata, garis panduan diperlukan supaya tidak menyentuh sensitiviti orang Islam.

"Sebagai contoh apabila mereka dibenarkan melakukan sesuatu perkara dalam agama mereka, terdapat keperluan untuk mengadakan kawalan supaya ia tidak menyentuh sensitiviti masyarakat Islam juga agama-agama lain yang tidak bersetuju dengan apa yang mereka lakukan," katanya sambil menambah bahawa agama-agama lain seperti Islam, tidak membenarkan penganutnya untuk melakukan aktiviti-aktiviti tidak bermoral.

"Tanya sami, tanya paderi, saya rasa mereka pun tidak bersetuju. Sebab itu perlu tapis semua ini," kata Abdul Hadi.

PAS Presiden menjawab persoalan mengenai penganjuran pesta Oktoberfest yang menerima tentangan kuat daripada banyak pihak dan pertubuhan, termasuk ahli-ahli politik dari PAS yang mahu acara itu dibatalkan apabila penganjur tidak mempertimbangkan sensitiviti masyarakat Islam.

Sabtu lalu, Ahli Parlimen Seputeh dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kinrara telah memuat naik gambar-gambar parti Oktoberfest yang diadakan di One Utama, yang turut dihadiri oleh Exco Selangor, Elizabeth Wong dan Ean Yong Hian Wah, serta Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng.

Di dalam satu kenyataan di Facebook, Kok menulis bahawa beliau memutuskan untuk menghadiri parti itu selepas "pihak tertentu" cuba untuk membantah penganjuran majlis itu.

PAS Selangor pada minggu lalu menggesa supaya Kerajaan Selangor mengubah lokasi atau membatalkan acara itu, yang disifatkan tidak menghormati sensitiviti agama dan budaya masyarakat Islam.

Festival itu, yang diadakan pada Jumaat lalu, telah berpindah lokasi dari tempat letak kereta terbuka di aras bawah pusat membeli-belah itu kepada sebuah kawasan di tempat letak kereta di aras empat.

Tags / Kata Kunci: Oktoberfest , Abdul Hadi Awang
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan