Lebih Kawalan Visa Pelajar Asing Oleh Pusat Sehenti - Berita Semasa | mStar

Lebih Kawalan Visa Pelajar Asing Oleh Pusat Sehenti

Diterbitkan: Jumaat, 10 Oktober 2014 12:57 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Pusat sehenti bagi kemasukan pelajar asing akan diberikan lebih banyak kawalan dalam usaha untuk membendung penyalahgunaan visa pelajar oleh pelajar antarabangsa.

Menteri Pendidikan II Datuk Seri Idris Jusoh berkata Servis Pendidikan Global Malaysia (EMGS) juga akan meningkatkan capaiannya terhadap pelajar-pelajar antarabangsa yang menghadiri pusat bahasa, sebagai tambahan kepada institusi pengajian tinggi swasta.

"Jika terdapat penyalahgunaan visa pelajar, kita akan menyiasat masalah ini," katanya, Jumaat.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan membangkitkan isu penyalahgunaan visa pelajar pada persidangan Dewan Rakyat, Khamis.

Beliau berkata terdapat beberapa orang yang terlibat dalam aktiviti menyalahi undang-undang dan bekerja dengan sindiket tertentu.

Idris berkata sejak pembentukan EMGS, penyalahgunaan visa pelajar telah dikurangkan, sambil menambah bahawa beliau akan membincangkan perkara itu dengan Dr Ahmad Zahid pada mesyuarat Kabinet Jumaat. 

EMGS ditubuhkan oleh Kementerian Pendidikan pada tahun lepas.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Mohd Yazid Abdul Hamid berkata sebelum penubuhan EMGS, sekurang-kurangnya 28 peratus pelajar telah ditolak tetapi sejak tahun lalu, ia menurun kepada kurang daripada tiga peratus.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan