Bajet 2015: RM2.26 Bilion Diperuntuk Giatkan Penglibatan Wanita - Berita Semasa | mStar

Bajet 2015: RM2.26 Bilion Diperuntuk Giatkan Penglibatan Wanita

Diterbitkan: Jumaat, 10 Oktober 2014 5:37 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM2.26 bilion kepada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bagi pembangunan dan operasi mempergiatkan penglibatan wanita dalam pasaran kerja serta aktiviti keusahawanan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, bagi mencapai sasaran 30 peratus penglibatan wanita dalam kumpulan pembuat keputusan, sebanyak 125 bakal pengarah wanita diberi latihan bagi mengisi jawatan sebagai Anggota Lembaga Pengarah syarikat kerajaan dan swasta.

"Kerajaan juga menambah baik peluang wanita kembali ke pasaran kerja menerusi Program sokongan Untuk Suri Rumah 1Malaysia menerusi latihan kemahiran dan galakan suri rumah.

"Selain itu, Program Wanita Kembali Berkerjaya diwujudkan untuk wanita profesional kembali ke pasaran pekerjaan berdasarkan kelayakan profesional oleh Talent Corp," katanya ketika membentangkan "Bajet 2015: Ekonomi Keperluan Rakyat" di Dewan Rakyat di sini, Jumaat.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, bagi meningkatkan aspek keselamatan wanita, kerajaan akan membeli premis Rumah Perlindungan Khas Wanita mengikut zon wilayah timur, utara dan tengah serta meneruskan Program Kemahiran Inkubator Ibu Tunggal (I-KIT), Program Inkubator Keusahawanan Wanita dan Program Teras Pembangunan Wanita.

"Susulan daripada pembiayaan keseluruhan yang disediakan di bawah AIM (Amanah Ikhtiar Malaysia), usahawan wanita India akan diberi peruntukan khusus sebanyak RM30 juta," katanya.

Bagi penjawat awam, Perdana Menteri berkata, kerajaan juga akan menambah baik kemudahan cuti menjaga anak dengan meminda syarat pemberian supaya tidak terikat dengan tempoh cuti bersalin berkuat kuasa 1 Januari 2015.

"Kemudahan ini terhad untuk tempoh setahun dan diperluaskan kepada pegawai wanita yang mempunyai anak tiri tanggungan, anak angkat yang diambil mengikut undang-undang, anak pelihara dan anak kurang upaya," katanya.

Najib berkata, selaras dengan hasrat kerajaan untuk menggalakkan penubuhan lebih banyak pusat penjagaan kanak-kanak di premis pejabat swasta, garis panduan sedia ada akan dipinda.

"Mulai Januari 2015, majikan dibenarkan mengendalikan pusat penjagaan kanak-kanak melebihi tingkat dua, tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh pihak berkuasa," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan