Bantah Ujian Rawatan Dan Diagnosis Yang Melampau - Berita Semasa | mStar

Bantah Ujian Rawatan Dan Diagnosis Yang Melampau

Diterbitkan: Ahad, 5 Oktober 2014 9:20 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Jika sebelum ini pesakit berdepan dengan kos perubatan yang tinggi, kini rakyat Malaysia terpaksa memikirkan caj diagnosis serta rawatan berlebihan yang menjadi peningkatan trend secara global.

Shirley Yeh,56, mendakwa beliau terpaksa membayar lebih RM50,000 apabila ibunya yang ditahan di wad sebuah hospital swasta di Lembah Klang selama sebulan.

Ibunya menjalani beberapa ujian dan diberi senarai ubatan yang banyak oleh lima orang doktor pakar berbeza yang merawatnya.

"Selepas ibu saya keluar hospital, beliau menderita sakit secara tiba-tiba dan saya kembali membawanya ke hospital yang lain.

"Doktor memberitahu jumlah ubat yang diberi kepadanya terlalu tinggi. Daripada membayar RM500 sebulan, kini  kami hanya membayar kurang daripada RM30," katanya.

Yeh sendiri hampir terkena dengan rawatan berlebihan apabila doktor mencadangkan agar dia menjalankan histerektomi untuk membuang sista (kantung cecair dalam ovari).

"Saya mendapat pandangan kedua apabila doktor menjelaskan penyakit itu boleh dirawat. Beliau membuag sista dan kos perubatan lebih murah serta kurang kesakitan berbanding jika saya menjalani histerektomi," jelasnya.

Sementara itu suri rumah, S.Shalini,30, berkata dia mengeluarkan wang hampir RM30,000 untuk pembedahan membuang sista dan fibroid selepas menjalani Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) dan beberapa ujian lain tetapi masih mengalami pendarahan dan sakit.

"Saya telah bertemu dengan tiga orang doktor dan menjalani beberapa ujian namun keadaan tidak ada perubahan," dakwanya.

Ibu kepada dua orang anak Alice Cheah,36, pula berkata pakar pediatrik yang merawat anaknya mencadangkan agar perlu menjalani beberapa ujian kerana tulangnya tidak membesar.

"Selepas menghabiskan beberapa ribu untuk menjalani ujian, saya mendapat pandangan kedua dan diberitahu itu semua tidak perlu dilakukan. Anak saya kini sihat," katanya.

Presiden National Association of Malaysian Life Insurance Fieldforce and Advisers (Namlifa) Kho Chui Ing berkata, banyak rawatan yang tidak diperlukan, lebih-lebih lagi yang melibatkan pemeriksaan kanser dan darah tinggi. 

"Apa yang dipanggil teknologi baharu dan ubat-ubatan yang mungkin tidak perlu yang diberikan kepada pesakit.

"Pesakit kemudian diberi bil yang terlalu tinggi yang akhirnya akan membawa kepada peningkatan premium, " katanya sambil mengingatkan pesakit untuk mendapatkan penjelasan dan pendapat alternatif sebelum rawatan dan memeriksa bil hospital dengan teliti sebelum dibenarkan keluar.

Jurnal Perubatan British (BMJ) baru-baru ini melancarkan kempen "Too Much Medicine" (www.bmj.com/too-banyak-perubatan) bertujuan untuk menekankan  trend 'overdiagnosis' dan pembaziran sumber penjagaan yang tidak perlu. 

Menurut laman web itu, terdapat bukti yang menunjukkan ramai orang terpaksa menghadapi kos rawatan dan diagnosis terlampau dalam pelbagai penyakit seperti kanser prostat dan tiroid, asma, dan penyakit buah pinggang kronik. 

Ketua Pegawai Eksekutif Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) Datuk Paul Selvaraj berkata lebih-rawatan menjadi kebimbangan utama di Malaysia kerana ia telah diamalkan secara meluas tanpa pengawasan.

Memetik contoh, beliau berkata lebih-rawatan adalah di antara panggilan untuk mamogram yang tidak perlu kepada pembedahan dan menetapkan ubat untuk penyakit darah tinggi yang tidak kronik.

"Ia adalah sama untuk penyakit mental seperti kemurungan. Daripada cuba menjalankan terapi, sesetengah doktor mengambil jalan mudah dengan memberi ubat-ubatan".

Presiden Persatuan Perubatan Malaysia Dr H. Krishna Kumar, bagaimanapun, menafikan bahawa doktor terlalu bergantung sepenuhnya kepada ubat-ubatan untuk merawat pesakit. 

"Daripada makan diet yang seimbang dan bersenam secara tetap, kebanyakan pesakit lebih suka memngambil ubat," katanya, sambil menambah bahawa mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi ringan biasanya mendapat kaunseling untuk perubahan cara hidup. 

"Bagaimanapun, ramai yang tidak mendengar," kata beliau sambil menambah bahawa ini boleh mengakibatkan kedua-dua pihak (doktor dan pesakit) memutuskan untuk memberi ubat. 

Beliau berkata banyak lebih-rawatan berlaku "over-the-counter" apabila syarikat-syarikat besar industri ubatan mementingkan diri dengan menakutkan pesakit untuk menjual produk mereka.

Tags / Kata Kunci: Rawatan melampau , ubatan , Fomca , NamliFa
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan