Kenyataan Berbaur Hasutan: Aziz Bari Akan Disoal Siasat - Berita Semasa | mStar

Kenyataan Berbaur Hasutan: Aziz Bari Akan Disoal Siasat

Diterbitkan: Selasa, 30 September 2014 10:08 AM

Aziz Bari

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pakar undang-undang Perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari akan disoal siasat di bawah Akta Hasutan kerana komen yang didakwa menghina Sultan Selangor.

Menurut laporan portal berita dalam talian, Aziz dijangka akan dipanggil untuk soal siasat di Ibu Pejabat Polis Daerah Sabak Bernam pada Rabu selepas hampir 100 laporan polis dibuat terhadapnya.

"Beliau tidak pernah ditahan, tetapi hanya akan datang untuk disoal siasat esok (Rabu)," pegawai polis memberitahu portal berita.

Aziz, yang merupakan bekas pensyarah Universiti Islam Antarabangsa, sedang disiasat kerana kenyataan yang dibuat dalam artikel dalam talian awal bulan ini.

Kenyataan beliau didakwa telah mempersoalkan peranan royalti dalam politik dan juga mencadangkan kuasa budi bicara Sultan hanya terhad kepada keadaan di mana terdapat DUN tergantung.

Aziz akan menjadi ahli akademik kedua yang akan disiasat di bawah Akta Hasutan jika didakwa selepas pensyarah undang-undang Universiti Malaya Azmi Sharom didakwa pada awal September.
Tags / Kata Kunci: DR Aziz Bari , Akta Hasutan , ahli akademik
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan