Jangan Sekat Pelajar Unisel Yang Kurang Berkemampuan - Anwar - Berita Semasa | mStar

Jangan Sekat Pelajar Unisel Yang Kurang Berkemampuan - Anwar

Diterbitkan: Isnin, 29 September 2014 2:55 PM

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim.

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Pelajar Universiti Selangor (Unisel) yang tidak mampu membayar yuran pengajian mereka tidak boleh dihalang daripada menduduki peperiksaan, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata, perkara itu telah dibincangkan dengan Menteri Besar Selangor yang baharu, Azmin Ali yang bersetuju meneliti dasar yang diguna pakai di universiti terbabit yang disifatkan sebagai tidak adil kepada pelajar kurang berkemampuan.

Unisel dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan negeri Selangor.

"Saya telah berbincang dengan menteri besar baharu dan Naib Canselor universiti itu, dan menasihatkan mereka untuk tidak berbuat demikian. Ia bercanggah dengan dasar Pakatan Rakyat.

"Pelajar yang benar-benar dari keluarga miskin harus dibantu dan tidak dihukum. Mesti ada mekanisme dan ini adalah sesuatu yang mengikut kemampuan kerajaan negeri," katanya.

Beliau berkata beberapa pelajar Unisel telah menerima surat yang menghalang mereka daripada menduduki peperiksaan dan menggesa pengurusan universiti untuk mengguna pakai pendekatan jangka pendek yang tidak menjejaskan golongan tersebut.

"Ini adalah satu sebab saya tidak sabar. Anda boleh bercakap mengenai rizab besar di negeri ini dan projek mega tetapi realitinya perkara seperti ini tidak ditangani," katanya.

Beliau merujuk kepada pentadbiran Selangor ketika dibawah pimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Anwar berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri syarahan mengenai Combating Extremism oleh pakar akademik dari Yaman, Dr Abdullah Sheikh Abdul Majeed Al-Zindani di kampus Unisel di sini.

Tags / Kata Kunci: Anwar Ibrahim , Unisel
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan