Pihak Desak Mansuh Akta Hasutan Perlu Jelaskan Kelemahan - Berita Semasa | mStar

Pihak Desak Mansuh Akta Hasutan Perlu Jelaskan Kelemahan

Diterbitkan: Sabtu, 27 September 2014 9:20 PM

Mukhriz Mahathir.

(Ubah saiz teks)

KULAIJAYA: Pihak-pihak yang mendesak pemansuhan Akta Hasutan 1948 diminta memberi penjelasan kewajaran perkara itu dilaksanakan.

Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata ini kerana belum ada pihak yang mempertikaikan akta berkenaan tampil memberi penjelasan mengenai kelemahannya.

"Setakat ini saya belum dengar sesiapa pun beri penjelasan mengenai akta ini yang dilihat lemah, pincang dan tidak seiring peredaran zaman ... di mana kelemahan Akta Hasutan ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Kulai, di sini, Sabtu.

Turut hadir Ketua Umno Bahagian Kulai Zainal Abidin Jidin.

Mukhriz yang juga Menteri Besar Kedah menegaskan Akta Hasutan 1948 sebaiknya perlu dikekalkan bagi menjamin keselamatan, perpaduan dan keharmonian kaum di negara ini.

Mengenai cadangan kerajaan untuk menggantikan akta tersebut dengan Akta Keharmonian Nasional, beliau berkata penggubalan akta tersebut perlu dilakukan dengan teliti sebelum ia diluluskan untuk dikuatkuasakan.

"Yang kita bimbangkan adalah pihak berkepentingan tidak diberi peluang untuk melihat akta baharu itu sebelum ia diluluskan," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Mukhriz menggesa seluruh anggota Umno supaya sentiasa berpegang teguh dengan sikap keikhlasan dalam memperjuangkan parti.

Katanya sikap ikhlas dengan menghindari kepentingan peribadi akan menguatkan parti yang ditunjangi orang Melayu sekaligus mengembalikan kegemilangannya.

Tags / Kata Kunci: Mukhriz Mahathir , Akta Hasutan 1948
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan