Sultan Bukan Sekadar Hadir Istiadat, Punyai Kuasa - Sultan Selangor - Berita Semasa | mStar

Sultan Bukan Sekadar Hadir Istiadat, Punyai Kuasa - Sultan Selangor

Diterbitkan: Jumaat, 26 September 2014 5:43 PM

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah

(Ubah saiz teks)

KLANG: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Jumaat mengingatkan semua pihak bahawa baginda mempunyai kuasa dalam menentukan hala tuju negeri itu bagi memastikan rakyat berada dalam aman serta maju, dan bukan sekadar menghadiri istiadat.

Baginda bertitah, oleh kerana tidak diberi kefahaman akan fungsi sebenar Sultan, rakyat beranggapan institusi raja sekadar lambang tanpa mempunyai apa-apa peranan dan kuasa yang diperuntukkan di bawah Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor.

Titahnya, terdapat ahli politik yang sengaja tidak mahu memahami peranan dan kuasa institusi raja kerana mereka mempunyai agenda lain.

"Beta adalah Sultan yang memerintah negeri Selangor sentiasa berpandukan pemerintahan beta dengan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959.

"Sebagai Sultan yang memerintah, tugas-tugas beta amatlah berat untuk memastikan rakyat dapat menikmati hidup berkualiti dan pembangunan negeri yang sempurna," titah baginda pada majlis angkat sumpah 10 Exco Kerajaan Selangor yang baharu di Istana Alam Shah di sini, petang Jumaat.

Sultan Selangor turut bertitah bahawa baginda tidak campur tangan dalam pentadbiran negeri yang dijalankan oleh menteri besar.

"Beta hanya menasihatkan menteri besar jika terdapat sesuatu perkara yang boleh menyusahkan rakyat," titah baginda.

Sementara itu, Sultan Selangor menyeru semua Exco yang baharu dilantik supaya memberi sokongan padu kepada Menteri Besar, Azmin Ali.

Baginda juga mengingatkan supaya Exco menumpukan segala tenaga, kepakaran dan pengalaman disertakan dengan keikhlasan untuk berkhidmat kepada rakyat Selangor yang telah memberi mandat sebagai wakil rakyat mereka.

"Parti-parti yang diberi mandat untuk memerintah Selangor akan dapat berkerjasama untuk mentadbir kerajaan negeri dengan penuh jujur dan ikhlas demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat.

"Rakyat menaruh harapan supaya mereka dapat tinggal di Selangor yang kaya dan maju ini serta dapat menikmati segala kemakmuran yang ada," titah baginda.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan