Penjawat Awam Perlu Amal Budaya Kerja Berintegriti - KSN - Berita Semasa | mStar

Penjawat Awam Perlu Amal Budaya Kerja Berintegriti - KSN

Diterbitkan: Khamis, 25 September 2014 1:08 PM

ali hamsa
(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Semua penjawat awam perlu mengamalkan budaya kerja berintegriti, bertanggungjawab serta meletakkan keutamaan terhadap organisasi, rakyat dan negara bagi menghindarkan diri daripada perbuatan yang tidak sepatutnya.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa berkata ia bertepatan dengan ikrar yang dibuat setiap penjawat awam ketika dilantik iaitu melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan penuh amanah, jujur serta ikhlas.

"Pelbagai inisiatif telah dibuat kerajaan untuk membudayakan kerja berintegriti dalam perkhidmatan awam iaitu aspek integriti, pematuhan dan akauntabiliti dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab.

"Terkini, pada penghujung 2013 kerajaan meluluskan penubuhan Unit Integriti di semua jabatan dan agensi. Pelbagai inisiatif integriti ini membuktikan komitmen kerajaan ke arah memastikan integriti; prinsip yang tidak boleh dikompromikan," katanya dalam kenyataan di sini, Khamis.

Ali megulas mengenai beberapa kes berkaitan integriti melibatkan penjawat awam termasuk penahanan tujuh pegawai kanan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) akibat rasuah pada Jumaat lepas serta isu kebocoran kertas Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014.

Selaku Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah Institut Integriti Malaysia, Ali berkata laporan beberapa insiden yang melibatkan integriti penjawat awam kebelakangan ini dilihat mampu menjejaskan reputasi dan imej perkhidmatan itu di mata rakyat.

Katanya, walaupun hanya sebahagian kecil penjawat awam melakukan kesalahan itu, namun usaha untuk mengembalikan kepercayaan dan keyakinan rakyat pastinya sukar dan bakal mengambil masa yang lebih lama.

Justeru, beliau menyokong penuh inisiatif serta tindakan yang diketuai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang telah menggerakkan beberapa operasi membanteras rasuah baru-baru ini.

Ali turut merakamkan penghargaan terhadap Pasukan Petugas Khas yang dianggotai pihak polis, Lembaga Hasil Dalam Negeri, Bank Negara Malaysia dan Cybersecurity atas kejayaan memberkas pegawai kanan JKDM yang terlibat dalam aktiviti rasuah bagi penyeludupan arak dan rokok.

Pada masa sama, beliau yakin siasatan rapi yang dijalankan pihak berwajib terhadap kes kebocoran kertas peperiksaan UPSR tahun ini.

"Jika didapati ada kakitangan kerajaan yang terlibat, hukuman setimpal hendaklah dikenakan kepada mereka yang bersalah," katanya menambah kerajaan tidak akan bertoleransi terhadap sesiapa yang melanggar undang-undang.

Tags / Kata Kunci: KSN , Penjawat Awam , Kastam
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan