PRK Pengkalan Kubor: Pengundi Tertua Tunaikan Kewajiban - Berita Semasa | mStar

PRK Pengkalan Kubor: Pengundi Tertua Tunaikan Kewajiban

Diterbitkan: Khamis, 25 September 2014 2:39 PM

(Ubah saiz teks)

TUMPAT: Seorang pengundi warga emas yang berusia 105 tahun sanggup bersiap seawal 8 pagi semata-mata untuk menunaikan tanggungjawab mengundi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kubor, Khamis.

Ketika ditemui pemberita, Eh Puang a/l Chau Chan yang merupakan pengundi keturunan Siam berkata keterujaan untuk menjalankan tanggungjawab menyebabkan beliau bangun awal untuk mengundi di Sekolah Kebangsaan (SK) Sri Neting di sini.

"Saya teruja dapat melaksanakan tugas kepada negara dan saya bersiap awal untuk keluar mengundi, ini merupakan satu penghormatan serta penghargaan buat saya untuk terus membantu negara," katanya.

Eh Puang yang telah mengundi sebanyak 14 kali iaitu pada pilihan raya umum (PRU) termasuk PRK hari ini, kelihatan sihat dan bersemangat ketika hadir di pusat pengundian itu bersama isterinya Mek Kepin a/p Chau Weet, 84.

Pasangan berkenaan tiba di pusat pengundian pada 9.20 pagi dan selesai mengundi kira-kira 20 minit kemudian.

PRK DUN Pengkalan Kubor menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon Barisan Nasional (BN) Mat Razi Mat Ail, calon PAS Wan Rosdi Wan Ibrahim dan calon Bebas Izat Bukhary Ismail Bukhary.

PRK berkenaan diadakan berikutan kematian penyandangnya daripada BN Datuk Noor Zahidi Omar pada 20 Ogos lepas. 

Pada PRU Umum ke-13 pada tahun lalu, Noor Zahidi mengalahkan calon PKR Saharun Ibrahim dan Izat Bukhary (Bebas) dengan majoriti 1,736 undi.


Tags / Kata Kunci: Pengkalan Kubor , SPR
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan