Gerakan Kumpulan Bawa Keluar Sabah Berbahaya - Abdul Rahim - Berita Semasa | mStar

Gerakan Kumpulan Bawa Keluar Sabah Berbahaya - Abdul Rahim

Diterbitkan: Sabtu, 20 September 2014 7:43 PM

Abdul Rahim Bakri.

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Anggota Parlimen Kudat Datuk Abdul Rahim Bakri hari ini menyifatkan tindakan individu-individu tertentu yang cuba memisahkan Sabah daripada Malaysia sebagai kumpulan berbahaya.

Beliau berkata kumpulan ini boleh merosakkan masa depan negeri Sabah dan rakyatnya yang selama ini telah menikmati keamanan, kestabilan, kemakmuran dan kesejahteraan.
 
"Mereka yang cuba membangkitkan sentimen pemisah mungkin tidak memahami sejarah dan kompleksiti negara dan hanya sedap mulut menghasut rakyat khususnya mereka yang tidak ada kefahaman," katanya dalam kenyataan kepada Bernama di sini.

Abdul Rahim, yang juga Timbalan Menteri Pertahanan, berkata kerajaan tidak akan teragak-agak bertindak mengikut lunas undang-undang yang sedia ada demi menjaga keutuhan dan kedaulatan negara.

Beliau percaya kumpulan berkenaan adalah kumpulan minoriti namun jika kerajaan tidak mengambil sebarang langkah dan tindakan ia akan membawa kepada suasana yang lebih rumit.

Katanya Malaysia tidak akan berkompromi dengan mana-mana kumpulan pemisah dan mengingatkan rakyat supaya tidak terpengaruh dengan gerakan kumpulan berkenaan.

Tags / Kata Kunci: gerakan , Sabah

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan