Jangan Terpengaruh Cerita Keluar Malaysia - Shafie - Berita Semasa | mStar

Jangan Terpengaruh Cerita Keluar Malaysia - Shafie

Diterbitkan: Jumaat, 19 September 2014 5:33 PM

(Ubah saiz teks)

SEMPORNA: Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sekali lagi meminta rakyat Sabah dan Sarawak supaya tidak terpengaruh dengan pihak yang mahukan kedua-dua negeri itu keluar daripada Persekutuan Malaysia.    

Beliau berkata rakyat Sabah dan Sarawak perlu berfikir dengan mendalam  kesan perkara itu, sebelum menyokong suara yang boleh mengugat keselamatan khususnya di pantai timur Sabah.   

"Saya sangat berharap penduduk khususnya di Sabah tidak terpengaruh dan menyokong mereka. Pihak yang tidak bertanggungjawab itu pandai memutar belitkan fakta...namun, mereka tidak pernah memikirkan nasib rakyat khususnya di kawasan pantai timur Sabah yang pernah diceroboh awal tahun lepas.   

"Rakyat perlu tahu jika Sabah dan Sarawak keluar dari Malaysia, kesan terhadap keselamatan di Sabah sangat berat. Kita tidak mahu ada pihak cuba menceroboh dan menuntut Sabah seperti sebelum ini, akhirnya keselamatan penduduk di pantai timur Sabah terancam," katanya.     

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Semporna pada Jumaat.  

Pada masa sama, Mohd Shafie yang juga Naib Presiden Umno berharap penduduk di Sabah dan Sarawak diberi penerangan mengenai fakta sejarah penubuhan Malaysia supaya mereka tidak mudah terpangaruh dengan fakta yan diputarbelitkan.

"Mereka perlu mengetahui sejarah Sabah dan Sarawak sebelum bergabung dengan Malaya untuk membentuk Malaysia. Pungutan suara dilakukan ke atas semua penduduk pada masa itu dan mereka bersetuju untuk bergabung," katanya.   

Terdahulu, dalam ucapannya, Mohd Shafie meminta anggota parti supaya terus memainkan peranan membantu pucuk pimpinan menyelesaikan masalah rakyat diperingkat akar umbi.   

"Semua anggota di setiap cawangan Umno perlu melakukan pemantauan agarbantuan kerajaan sampai kepada rakyat di peringkat akar umbi," katanya.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan