PRK Pengkalan Kubor: Wanita Diminta Bergerak Bersama Kumpulan Lelaki - Berita Semasa | mStar

PRK Pengkalan Kubor: Wanita Diminta Bergerak Bersama Kumpulan Lelaki

Diterbitkan: Isnin, 15 September 2014 1:41 PM

(Ubah saiz teks)

TUMPAT: Polis meminta golongan wanita dari mana-mana parti politik yang menjalankan kempen dari rumah ke rumah pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kubor supaya bergerak secara berkumpulan bersama lelaki.

Ketua Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) Kelantan ACP Dahlan Mohd Noor berkata, kaum wanita diminta berbuat demikian bagi mengelak sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

"Mereka mesti membawa beberapa orang lelaki bersama, ianya dapat mengelak dari berlakunya gangguan dari penyokong parti lawan dan ia adalah sebagai langkah keselamatan dan berjaga-jaga.

Kita datang ke rumah sudah tentu ada ada yang suka dan ada juga yang tidak suka dengan kehadiran kita," katanya kepada pemberita di sini, Isnin.

Beliau juga meminta golongan yang merayu undi dari rumah ke rumah itu tidak menggunakan sebarang unsur paksaan kepada penduduk kampung untuk mengundi parti mereka.

Katanya, polis juga sentiasa membuat rondaan di seluruh kawasan kampung yang terlibat dalam PRK Pengkalan Kubor itu bagi memastikan tiada sebarang insiden yang tidak diingini berlaku.

"Namun setakat ini tiada lagi kes seperti itu di laporkan dan kita harap kempen berlangsung secara aman sepanjang PRK ini," katanya.

Selain itu, Dahlan berkata setakati ini polis telah menerima 12 permohonan permit ceramah dan kesemuanya adalah daripada Barisan Nasional (BN).

"Oleh itu, mana-mana pihak yang mahu menganjurkan ceramah dinasihati untuk terus memohon permit lebih awal bagi memudahkan urusan kawalan terutama dari kawalan lalu lintas," katanya.

Pada PRK itu, calon BN Mat Razi Mat Ail, 48, ditentang calon PAS Wan Rosdi Wan Ibrahim, 56, dan calon Bebas Izat Bukhary Ismail Bukhary, 47.

PRK itu diadakan berikutan kematian penyandangnya dari BN Datuk Noor Zahidi Omar pada 20 Ogos lepas.

Pada Pilihan Raya Umum ke-13 tahun lepas, Nor Zahidi mengalahkan calon PKR Shaharun Ibrahim dan Izat Bukhary yang juga bertanding sebagai calon Bebas dengan majoriti 1,736 undi.

Pengundian akan berlangsung pada 25 Sept ini.


Tags / Kata Kunci: Pengkalan Kubor
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan