Tindakan Undang-Undang Jika BN Terus Bangkit Isu Royalti - Takiyuddin - Berita Semasa | mStar

Tindakan Undang-Undang Jika BN Terus Bangkit Isu Royalti - Takiyuddin

Diterbitkan: Ahad, 14 September 2014 4:22 PM

(Ubah saiz teks)

PENGKALAN KUBOR: Kerajaan negeri akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Barisan Nasional (BN) sekiranya terus membangkitkan isu royalti secara terbuka.

Ahli Parlimen Kota Bharu Datuk Takiyuddin Hassan berkata, hal ini kerana isu tersebut masih di peringkat di mahkamah dan ia tidak boleh dibincangkan secara spesifik di khalayak ramai.

"Ingin saya ingatkan bahawa isu royalti masih dalam kes mahkamah dan isu dalam mahkamah adalah isu yang tidak boleh diperbincangkan.

"Jika mana-mana pihak khususnya kerajaan cuba membangkitkan perkara ini kemungkinan dari segi undang-undang kita akan buat laporan kepada pihak yang berkenaan atau mahkamah," katanya pada sidang media di Markas Besar PAS di sini, Ahad.

Menurut Takiyuddin, satu komuniti akan dibentuk oleh kerajaan negeri yang akan memberi input dari segi berkara-perkara yang dibangkitkan termasuklah isu royalti.

Beliau berkata, sekiranya BN tetap membangkitkan perkara sama secara terbuka dan membuat tuduhan terbuka, pihaknya terpaksa mendedahkan data-data yang dirasakan perlu.

"Jika perkara ini dibangkitkan di sebelah sana (BN), kita tak ada pilihan.

"Kita terpaksa dedah apa-apa data yang perlu untuk tangkis tuduhan kepada kita," katanya.

Menjawab pertanyaan mengenai PAS yang turut membangkitkan dan membincangkan isu royalti dalam cerama-ceramahnya, beliau menjawab, ia tidak mendedahkan isu secara spesifik.

"Menyebut isu royalti tak boleh secara spesifik.

"Kalau secara umum bercakap apa yang kita tuntut, kenapa kerajaan negeri tuntut dan setakat mana keadaan berada (perkembangan), setakat itu tak apa nak sebut," katanya.

PAS sebelum ini mendakwa syarikat minyak dan carigali Petronas tidak membayar royalti berjumlah RM12 bilion kepada kerajaan Kelantan.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bagaimanapun menafikan dakwaan tersebut dan menganggapnya sebagai fitnah serius.

Tags / Kata Kunci: PAS , Pengkalan Kubor , BN
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan