Wartawan The Star Penerima Anugerah Suhakam - Berita Semasa | mStar

Wartawan The Star Penerima Anugerah Suhakam

Diterbitkan: Selasa, 9 September 2014 3:09 PM

Elantiraian Perumal

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Wartawan The StarElantiraian Perumal antara lapan penerima anugerah Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) sebagai penghargaan dalam melaporkan mengenai isu hak asasi manusia.

Manakala mendiang Irene Fernandez juga turut diberi penghargaan sebagai pemenang kategori individu dalam usahanya mempertahankan hak pekerja tempatan dan juga asing, wanita serta pelarian politik.

Perumal dan Wan Noor Hayati dari Berita Harian dipilih menerima anugerah bagi laporan media cetak dalam laporan penyiasatan bagi pendedahan dalam isu hak asasi manusia yang memberi kesan kepada komuniti di peringkat akar umbi.

Stesen radio BFM89.9 menerima anugerah kategori penyiaran radio yang mempunyai laporan seimbang dalam komuniti, keadilan sosial dan juga isu kesedaran awam.

DiB (deaf-in-business) Coffee of Hawaii memenangi anguerah bagi kategori perniagaan dalam usaha menyediakan peluang pekerjaan serta kemudahan untuk orang pekak bagi mempromosikan hak-hak berdasarkan bidang perniagaan.

Markas Angkatan Bersama dari pasukan Angkatan Tentera  Malaysia mendapat penghargaan bagi kategori agensi kerajaan dalam menyediakan pendidikan tidak formal secara sukarela untuk kanak-kanak yang kurang bernasib baik di Pulau Berhala, Sandakan sejak 2009.

Hafrulidzwan Mohd Isa dipilih sebagai penerima Anugerah khas Suhakam dalam mempromosikan hak asasi manusia dan Konvensyen Hak-hak Kanak-kanak di kalangan komuniti sekolah.

Semua pemenang menerima wang tunai RM2,000, sijil dan plak.

Anugerah Suhakam 2014 diadakan sempena Hari Suhakam bagi memperingati penubuhan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia atau Akta Suhakam oleh Parlimen pada 9 September 1999.

Tags / Kata Kunci: The Star , Anugerah Suhakam
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan