SPRM Teliti Laporan Peruntukan PPS - Berita Semasa | mStar

SPRM Teliti Laporan Peruntukan PPS

Diterbitkan: Ahad, 7 September 2014 1:51 PM

Sebahagian anggota PPS yang ditahan pada sambutan Hari Kemerdekaan Ke-57, Ahad lalu.

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN:Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pulau Pinang sedang meneliti laporan kemungkinan berlaku penyalahgunaan peruntukan kerajaan negeri di sebalik penubuhan Pasukan Peronda Sukarela (PPS).


Pengarah SPRM Pulau Pinang, Datuk M Samarajoo berkata, pihaknya akan membuka fail siasatan sekiranya terdapat unsur rasuah.

"Setakat ini satu laporan diterima Selasa lepas...kita sedang teliti," katanya kepada pemberita ketika menghadiri program Larian Hapuskan Rasuah anjuran Wanita Gerakan Pulau Pinang yang dilancarkan Timbalan Presiden Gerakan Datuk Dr Cheah Soon Hai di kampus Universiti Sains Malaysia (USM) di sini, Ahad.

Pada Sabtu, Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata, kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP bersedia meletak jawatan jika Umno negeri dapat membuktikan kerajaan negeri menyediakan peruntukan RM1.5 bilion kepada PPS.

Bagaimanapun Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Zainal Abidin Osman dalam kenyataan semalam mengesahkan berlaku kesilapan penggunaan perkataan 'bilion' dalam laporan Umno Online bertarikh 4 September lepas itu dan ia telah diperbetulkan kepada RM1.5 juta.

Dalam pada itu Samarajoo berkata SPRM negeri telah membuka 37 kertas siasatan dan merekodkan 13 tangkapan berkaitan pelbagai kes rasuah dari Januari hingga 8 Ogos tahun ini.

Beliau berkata, kebanyakan mereka yang terlibat ialah penerima suapan dan terdiri daripada penjawat awam namun tiada pegawai tinggi kerajaan ditahan setakat ini.

Terdahulu, Cheah berkata, larian bertema 'Jangan Beri, Jangan Terima' itu bertujuan meningkatkan kesedaran masyarakat tanpa mengira latar belakang dan peringkat umur untuk bersama-sama berikrar menolak perbuatan rasuah.

"Generasi muda terutamanya perlu sentiasa diberi peringatan dalam pelbagai medium supaya menjauhi perbuatan menjurus ke arah rasuah walau dengan apa cara atau tujuan sekalipun," katanya.

Seramai 2,000 peserta terdiri daripada penuntut USM, pelajar sekolah, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyertai larian sejauh 3.5 kilometer itu.


Tags / Kata Kunci: PPS , SPRM , laporan

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan