Status PPS: Guan Eng Tunggu Keputusan Mahkamah - Berita Semasa | mStar

Status PPS: Guan Eng Tunggu Keputusan Mahkamah

Diterbitkan: Jumaat, 5 September 2014 8:34 PM

Lim Guan Eng

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menyerahkan kepada mahkamah berkaitan status kesahihan Pasukan Peronda Sukarela (PPS), yang ditubuh dengan kelulusan daripada kerajaan negeri menerusi mesyuarat exco pada 8 April 2009. 

Beliau berkata PPS adalah sebuah pertubuhan yang sah meskipun tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS) sama seperti Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK).

"Apa sahaja keputusan mahkamah kita terima. Kalau masih dipertikaikan, rujuklah ke mahkamah, janganlah lancar tangkapan besar-besaran.

"Kita semua bersedia hadapi sebarang tindakan, termasuk Ketua Menteri sendiri, saya sendiri akan berdiri di bahagian depan, dua tiga hari ini rumah kedua macam dekat balai (balai polis)," katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar selepas penyampaian insentif kepada atlet Pulau Pinang yang meraih pingat di Sukan Komanwel Glasgow, Scotland 2014.

Pada 31 Ogos lepas, polis menahan 156 anggota PPS termasuk pengerusinya, Phee Boon Poh, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Pulau Pinang, bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 43 Akta Pertubuhan 1966.

Sehubungan itu, GUan Eng pada Isnin memaklumkan bahawa mesyuarat exco bersetuju menangguhkan semua aktiviti PPS sehingga mahkamah memutuskan status kesahihannya.

Sementara itu, pada majlis penyampaian insentif Jumaat, kerajaan negeri memperuntuk RM140,000 kepada enam daripada 16 atlet Pulau Pinang yang meraih pingat pada temasya Sukan Komanwel.

Guan Eng berkata insentif itu sebagai galakan dan dorongan kepada atlet lain untuk berusaha gigih meraih pingat pada mana-mana temasya sukan selain mengharumkan nama Pulau Pinang.

Atlet terbabit ialah ratu skuasy negara Datuk Nicol Ann David (RM40,000), peserta akuatik terjun Ooi Tze Liang (RM60,000), peserta angkat berat Zulhelmi Md Pisol (RM20,000), peserta acara boling padang Azalina Arshad (RM5,000) dan pasangan beregu badminton iaitu Chan Peng Soon dan Tee Jing Yee, masing-masing menerima insentif sebanyak RM7,500.
Tags / Kata Kunci: Lim Guan Eng , PPS

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan