MB Selangor: 48 Jam Jadi Penentu - PKR - Berita Semasa | mStar

MB Selangor: 48 Jam Jadi Penentu - PKR

Diterbitkan: Khamis, 4 September 2014 11:29 PM

Saifuddin Nasution Ismail

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan mengambil 'langkah sepatutnya' dalam tempoh 48 jam berhubung  isu cadangan calon Menteri Besar Selangor yang baharu.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, langkah berkenaan selaras surat terbaharu daripada pihak istana mengenai pencalonan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon tunggal jawatan ketua eksekutif Selangor itu.

"We will act accordingly. Kita akan mengambil langkah yang sepatutnya bagi menjawab surat istana dalam tempoh 48 jam daripada sekarang...mungkin esok, mungkin lusa," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas mesyuarat Biro Politik PKR di sini, Khamis.

Mesyuarat yang dipengerusikan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu berlangsung selama hampir lima jam yang bermula pada pukul 5.30 petang Khamis.

Dipercayai PKR akhirnya terpaksa tunduk dengan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang mahu supaya setiap parti dalam Pakatan Rakyat mengemukakan lebih dua nama untuk dipilih sebagai menteri besar.

Difahamkan, ia selaras dengan kandungan surat terbaharu pihak istana kepada PKR pada Rabu yang mengingatkan supaya parti itu mengemukakan lebih dua nama seperti yang diminta sebelum ini.

Sementara itu, diminta mengulas tindakan PAS menghantar tiga nama untuk jawatan Menteri Besar Selangor, Saiffuddin mengakui menyedari perkembangan itu.

Bagaimanapun, beliau mendakwa tidak mengetahui senarai tiga nama yang dihantar oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kepada istana pada 3 September lalu.

"Mesyuarat malam ini turut membincangkan beberapa situasi termasuk jika ketiga-tiga nama yang dihantar oleh PAS itu adalah dikalangan wakil rakyat mereka atau jika PAS mencadangkan dua nama daripada PKR dan satu nama lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) mereka," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan