Tabung Haji Upah 2,422 Individu Buat Badal Haji - Berita Semasa | mStar

Tabung Haji Upah 2,422 Individu Buat Badal Haji

Diterbitkan: Rabu, 3 September 2014 10:48 AM

(Ubah saiz teks)

MAKKAH: Tabung Haji mengupah 2,422 individu untuk mengerjakan badal haji bagi pihak mereka yang meninggal dunia, sakit atau cacat, bagi musim haji tahun ini.

Pengurus Ibadah Haji musim 1435 Hijrah bagi Makkah, Shahrul Azam Noorzeli berkata individu yang dipilih untuk mengerjakan badal haji itu adalah muslim dari Asia yang tinggal di Arab Saudi, telahpun mengerjakan haji dan berupaya membaca al-Quran serta doa dengan sempurna selain mahir dengan semua rukun haji.

"Mereka telah menjalani saringan temuduga yang ketat oleh pejabat Konsul Haji di Jedaah sejak April tahun ini bagi memastikan mereka mempunyai kebolehan membaca al-Quran dan doa dengan baik," katanya kepada media Malaysia di sini, Selasa.

Beliau berkata ini bagi memastikan kalangan berkelayakan sahaja yang diupah mengerjakan badal haji, agar mereka dapat memenuhi syarat yang diwajibkan dalam rukun haji, mudah-mudahan mereka yang meninggal dunia atau tidak dapat mengerjakan haji akan memperoleh haji mabrur.

Beliau berkata Tabung Haji turut memastikan setiap daripada individu itu hanya mengerjakan haji untuk seorang sahaja dan bukan untuk beberapa orang memandangkan aturan ini tidak dibenarkan dalam Islam.

Tabung Haji membayar mereka 2,400 Saudi Riyal (RM2,021) untuk melaksanakan mengerjakan badal haji itu, dan bayaran pertama 1,000 SR (RM842.24) bagi khidmat mereka dijelaskan sejak Ahad hingga Selasa, kata kata Shahrul Azam yang juga Pengurus Hal Ehwal Islam Tabung Haji.

Bayaran akhir akan dibuat selepas musim haji berakhir pada Oktober ini dan semua bayaran dibuat menerusi pembayaran elektronik, katanya.

Badal haji dibenarkan bagi pihak orang sakit yang tiada harapan untuk sembuh, orang yang mengalami kecacatan fizikal, atau orang yang telah meninggal dunia, tetapi bukan bagi pihak orang yang miskin atau tidak dapat menunaikan rukun Islam kelima itu disebabkan keadaan politik atau keselamatan.

Shahrul Azam berkata Tabung Haji membuka permohonan bagi badal haji kepada rakyat Malaysia pada 1 Mei menerusi perkhidmatan dalam talian dan setiap rakyat Malaysia dikenakan bayaran RM2,500 bagi perkhidmatan itu.

Tags / Kata Kunci: Badal Haji , Tabung Haji
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan