PKR Anjur Demonstrasi Tuntut Kerajaan Mansuh Akta Hasutan - Berita Semasa | mStar

PKR Anjur Demonstrasi Tuntut Kerajaan Mansuh Akta Hasutan

Diterbitkan: Rabu, 3 September 2014 4:35 PM

Rafizi Ramli

Rafizi Ramli.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA:Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan mengadakan demonstrasi bagi menuntut kerajaan supaya memansuhkan Akta Hasutan dengan serta-merta.

Naib Presidennya, Rafizi Ramli berkata, demonstrasi terbaharu yang akan dianjurkan dengan kerjasama badan pelajar dan beberapa kumpulan lain, merupakan sebahagian daripada langkah untuk memberi tekanan kepada kerajaan supaya memansuhkan akta tersebut.

Selain demonstrasi, PKR, juga akan mengambil bahagian dalam jelajah di seluruh negara bermula bulan ini untuk memperoleh sokongan daripada orang ramai terhadap kempen Mansuh Akta Hasutan (MAH).

"Kami akan menggunakan segala kuasa di Parlimen, sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), parti di peringkat bahagian dan cawangan untuk menyokong dan menggerakkan kempen ini," kata Rafizi.

Rafizi berkata Ahli Parlimen PKR akan mengemukakan usul tergempar di Dewan Rakyat pada persidangan akan datang bagi menuntut supaya Akta Hasutan dimansuhkan dengan serta-merta.

Selain menuntut akta tersebut dimansuhkan, Rafizi menggesa pihak berkuasa untuk menggugurkan semua pertuduhan dibawah akta berkenaan dan menghentikan sebarang usaha untuk memperkenalkan larangan sama dalam mana-mana akta baharu.

Beliau berkata, PKR akan menyokong segala usaha yang dilakukan oleh beberapa badan bukan kerajaan (NGO) untuk memulakan kempen MAH yang akan dilancarkan tidak lama lagi.
Tags / Kata Kunci: Rafizi Ramli , PKR , Akta Hasutan , demonstrasi
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan