Lambakan 5.8 Juta Pekerja Asing Membimbangkan - Riot - Berita Semasa | mStar

Lambakan 5.8 Juta Pekerja Asing Membimbangkan - Riot

Diterbitkan: Selasa, 2 September 2014 10:30 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Richard Riot pada Selasa menyatakan kebimbangan terhadap lambakan pekerja asing dalam negara ketika ini iaitu kira-kira 5.8 juta orang.

Katanya, hanya separuh dari jumlah itu, atau kira-kira 2.9 juta adalah pekerja sah.

Beliau bercakap pada sidang akhbar selepas taklimat mengenai Human Capital Development Strategic Reform Initiatives di sini, Selasa.

Sehubungan dengan itu, beliau menggesa rakyat di negara ini agar mengikis sikap memilih pekerjaan atau hanya mahu bekerja di sektor awam.

Riot berkata Malaysia menyediakan begitu banyak peluang pekerjaan dalam pelbagai sektor, namun adalah menyedihkan kebanyakannya diisi oleh pekerja asing. 

Beliau berkata bekerja di kira-kira 600,000 syarikat Industri Kecil dan Sederhana merupakan antara peluang kerjaya yang boleh dicuba rakyat tempatan.

Sementara itu, beliau menyeru orang ramai menghadiri Fiesta Kerjaya JobsMalaysia Dan Azam Kerja 1Malaysia 2014 Peringkat Kebangsaan di Mid Valley Exhibition Centre mulai 5 hingga 7 September untuk merebut 10,000 kekosongan jawatan pelbagai sektor. 

Antara aktiviti di majlis itu ialah temuduga terbuka, pameran kerjaya, ceramah bimbingan kerjaya dan pendaftaran Online JobsMalaysia dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. 


Tags / Kata Kunci: lambakan , pekerja asing , Richard Riot

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan