Anwar Dakwa Akta Hasutan Disalah Guna - Berita Semasa | mStar

Anwar Dakwa Akta Hasutan Disalah Guna

Diterbitkan: Selasa, 2 September 2014 11:49 PM

Anwar Ibrahim.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Akta Hasutan digunakan secara selektif yang jelas bertentangan dengan proses demokrasi.

"Sehingga hari ini, lima Ahli Parlimen, dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) selain beberapa pemimpin Pakatan Rakyat telah didakwa.

"Jika pendakwaan berjaya, mungkin sekurang-kurangnya enam pilihan raya Parlimen dan tiga pilihan raya di Dewan Undangan Negeri (DUN) akan berlaku," katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Anwar merujuk kepada akta hasutan yang dikenakan terhadap beberapa pemimpin Pakatan Rakyat, Rafizi Ramli (Ahli Parlimen Pandan), N. Surendran (Ahli Parlimen Padang Serai),Timbalan Speaker DUN Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad, Teresa Kok (Ahli Parlimen Seputeh), Tian Chua (Ahli Parlimen Batu), Khalid Samad (Ahli Parlimen Shah Alam), R.S.N. Rayer (Ahli Parlimen Seri Delima) dan bekas Ahli Parlimen Changkat Jering, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Dalam kenyataannya, Anwar turut mengkritik penggunaan undang-undang itu terhadap pensyarah undang-undang Universiti Malaya, Azmi Sharom yang menyatakan pandangannya terhadap krisis politik di Perak pada 2009.

"Secara kebetulan, ia bukan pendapat yang pro-Umno atau pro-PKR.

"Sebagai seorang yang percaya kepada kebebasan akademik, saya berpendapat Azmi mempunyai hak untuk menyuarakan pandangannya," kata Anwar.

Sementara itu, beliau berkata, Hari Kemerdekaan perlu disambut bagi memperingati kebebasan negara daripada penjajahan, namun apa yang berlaku adalah penahanan penjajah abad ini terhadap pemimpin pembangkang.

Tags / Kata Kunci: Anwar Ibrahim , Akta Hasutan , Pakatan Rakyat
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan