Rumah Merdeka Kembalikan Nostalgia Perjuangan Tunku

Diterbitkan: Rabu, 27 Ogos 2014 3:00 PM

(Ubah saiz teks)

ALOR SETAR: Kunjungan ke Rumah Merdeka peninggalan Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra di belakang Hotel Royale, Jalan Putera di sini berupaya mengembalikan nostalgia kepada perjuangan Tunku dalam memperoleh kemerdekaan negara.

Kini Rumah Merdeka diambil alih Arkib Negara dengan mengekalkan keadaan asalnya.

Rumah ini dinamakan Rumah Merdeka kerana di sini juga urusan untuk mendapatkan kemerdekaan dilakukan oleh Tunku bersama rakan-rakannya.

Rumah ini turut mencatat sejarah apabila pada 1966, Tunku menerima Misi Muhibah dari Jakarta yang diketuai Laksamana Muda Laut O.B Sjaaf untuk berbincang yang akhirnya membawa kepada penamatan Konfrontasi Malaysia-Indonesia.

Bagi Mohd Azrul Mohd Razak, 29, meninjau Memori Tunku Abdul Rahman di rumah ini membawa pengertian sejarah negara paling bermakna.

"Rumah Merdeka milik Bapa Kemerdekaan ini mempunyai banyak kenangan dan sejarah penting yang dapat dilihat oleh generasi muda pada hari ini. Sangat merugikan jika kita yang menggelar diri sebagai anak merdeka, tapi tidak pernah menjejak kaki ke sini.

"Maklumat yang terdapat dalam rumah ini membuktikan kesusahan dan kegigihan pemimpin terdahulu dalam memastikan negara bebas daripada cengkaman penjajah demi memastikan seluruh rakyat hidup dengan aman dan harmoni," katanya.

Pelajar Kolej Poly-Tech Mara, Salman Sazali, 19, mendapati terlalu banyak sejarah penting berlaku di Rumah Merdeka terutama berkaitan perbincangan antara Tunku dengan pemimpin pelbagai kaum yang lain untuk mencapai kemerdekaan.

"Kita dapat lihat tempat Tunku berjumpa dengan pemimpin lain berbincang tentang dasar kerajaan dan untuk memenangi pilihan raya pertama," katanya.

Muhammad Zaquan Mohamad Zamri, 19, pula berkata sempena kemerdekaan negara ke-57 yang akan disambut Ahad ini, generasi muda perlu mengambil peluang untuk menyelami dan merungkai cerita di sebalik usaha memerdekakan negara.

"Dengan berkunjung ke Rumah Merdeka, kita boleh melihat dengan lebih dekat hasil tinggalan perjuangan kemerdekaan Tunku Abdul Rahman untuk rakyat," katanya.


Tags / Kata Kunci: Merdeka , Kita Malaysia

iklan

Video

Rabu, 20 September 2017 4:00 PM

Irfan Haris Nafi Tumpang Populariti Kakak

Selasa, 19 September 2017 2:00 PM

Keluh-Kesah Jalil Hamid

Selasa, 19 September 2017 9:00 AM

Kau Buat #OOTD Pun Riaklah! - Wak Doyok

Isnin, 18 September 2017 2:30 PM

Belum Masa Gantung Skrip – Naim Daniel

Jumaat, 15 September 2017 2:00 PM

Cassidy Malu Cakap Melayu?

Jumaat, 15 September 2017 9:00 AM

#akuStar: Payslip - Semangat Yang Hilang

Khamis, 14 September 2017 4:00 PM

Farida Jalal Mahu Lebih Kolaborasi Malaysia-Bollywood

Khamis, 14 September 2017 9:00 AM

Faye Kusairi Menangis Tonton Diri Sendiri

Kolumnis

iklan

Iklan