Durian Di Agrobazaar Singapura Kukuh Hubungan Diplomasi Dua Negara - Berita Semasa | mStar

Durian Di Agrobazaar Singapura Kukuh Hubungan Diplomasi Dua Negara

Diterbitkan: Isnin, 25 Ogos 2014 9:16 AM

Lee Hsien Loong (kiri) dan Datuk Seri Najib Tun Razak.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Malaysia akan memenuhi keinginan Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong untuk menikmati raja buah-buahan, Rabu ini.

Hsien Loong akan dihidangkan dengan durian 'musang king' oleh rakan sejawatannya dari Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak pada perasmian Agrobazaar Malaysia di Sultan Gate, Singapura.

Dikenali sebagai penggemar durian, beliau akan dihidangkan dengan buah-buahan setiap kali beliau berada di Malaysia untuk lawatan kerja.

Semasa lawatan terakhirnya pada April untuk rundingan tahunan pemimpin, beliau bersungguh-sungguh bercakap tentang 'musang king' pada sidang akhbar bersama dengan Najib.

Agrobazaar merupakan idea yang diilhamkan Najib ketika membentangkan Bajet 2014, dan Singapura akan menjadi tuan rumah agrobazaar Malaysia yang pertama di luar negara.

Inisiatif ini disokong oleh Fama, sebuah agensi pemasaran di bawah Kementerian Pertanian dan Asas Tani.

Singapura merupakan pasaran eksport terbesar Malaysia bagi buah-buahan dan produk buah-buahan, dengan eksport tahunan bernilai RM300 juta disumbangkan oleh tembikai dan durian.

Pengarah Fama Datuk Ahmad Ishak berkata selain menjual buah-buahan tempatan, rumah kedai dengan keluasan 464 meter persegi itu turut mempunyai restoran yang menjual goreng pisang, cempedak goreng dan menawarkan Kopie Satu, kopi gourmet yang dibangunkan oleh Fama.

Ia mula beroperasi pada bulan Julai dan mempunyai sebuah 'bilik durian' yang diletakkan dengan durian-durian sejuk. 

Ahmad berkata beliau menjangkakan jualan daripada agrobazaar dapat mencapai RM5 juta setiap tahun.

"Sebelum ini kami tidak mempunyai tempat tetap untuk menjual buah-buahan, selain daripada mengambil bahagian dalam beberapa acara yang dianjurkan. Tetapi sekarang, agrobazaar itu juga akan menjadi platform untuk mempromosikan buah-buahan lain di republik itu."

Pegawai-pegawai dari Malaysia berkata lawatan Najib itu akan membolehkan kedua-dua pemimpin menyentuh asas dan mengemaskini mengenai isu-isu yang memberi kesan kepada kedua-dua negara.

"Hubungan dua hala adalah baik, tetapi isu-isu tertentu baru-baru ini telah mencipta banyak reaksi kedua-dua belah pihak.

"Tetapi ia tidak menghentikan pemimpin daripada berinteraksi. Singapura masih merupakan salah satu pelabur dan rakan perdagangan terbesar," kata seorang pegawai.

Isu-isu terkini yang berbangkit antara kedua-dua negara termasuk mengenai pelbagai bayaran masuk kenderaan di kedua-dua belah pihak.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan