MB Selangor Dititah Tunggu Sultan Pulang Untuk Menghadap - Berita Semasa | mStar

MB Selangor Dititah Tunggu Sultan Pulang Untuk Menghadap

Diterbitkan: Isnin, 18 Ogos 2014 3:26 PM

Kenyataan yang dikeluarkan Istana Selangor pada Isnin.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan supaya Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menunggu sehingga baginda kembali ke tanah air bagi menyelesaikan krisis politik di Selangor khususnya membabitkan kedudukan menteri besar.

Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani berkata, beliau menerima permohonan daripada Khalid untuk menghadap Sultan Sharafuddin di luar negara bagi menjelaskan situasi dan perkembangan semasa politik di Selangor serta kedudukan beliau sebagai menteri besar.

"Permohonan beliau telah saya persembahkan kepada baginda.

Datuk Mohamad Munir Bani.

"Bagaimanapun baginda menitahkan supaya Tan Sri Khalid menunggu sehingga baginda berangkat balik ke tanah air dalam tempoh beberapa hari lagi," katanya menerusi kenyataan pada Isnin.

Perkembangan terbaharu politik di Selangor menyaksikan Khalid tidak lagi mendapat sokongan daripada PAS selepas Jawatankuasa PAS Pusat memutuskan bahawa parti itu mahu kedudukan beliau digantikan.

Dengan itu secara automatik Khalid hilang sokongan majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor apabila kesemua 43 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat menolak beliau sebagai menteri besar.

Kenyataan media Istana Selangor berhubung titah Sultan Sharafuddin agar Khalid menunggu baginda pulang ke tanah air bagi menyelesaikan krisis politik membabitkan kerusi Menteri Besar.

Keputusan itu sekaligus menolak pendirian dan sokongan yang dinyatakan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum ini mahu Khalid dikekalkan sebagai menteri besar Selangor.

Difahamkan Khalid hanya akan menghadap Sultan Selangor selepas 27 Ogos ini setelah baginda pulang ke tanah air.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan