Perkenan Sultan Terhadap MB Selangor Perlu Dipatuhi - Perkasa - Berita Semasa | mStar

Perkenan Sultan Terhadap MB Selangor Perlu Dipatuhi - Perkasa

Diterbitkan: Isnin, 11 Ogos 2014 9:30 PM

Abu Bakar Yahya

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Semua pihak khususnya pemimpin parti politik perlu menghormati dan mematuhi perkenan Sultan Selangor agar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim terus memegang jawatan Menteri Besar Selangor.

Yang Dipertua Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) negeri, Abu Bakar Yahya berkata pihaknya percaya perkenan Sultan Sharafuddin Idris Shah itu dibuat berasaskan kepada pertimbangan memelihara kepentingan rakyat di negeri ini yang mahukan kestabilan dalam pentadbiran kerajaan negeri.

"Kita juga percaya perkenan Sultan dibuat bagi menolak sebarang bentuk politik melampau yang dilakukan pihak tertentu sehingga membelakangi undang-undang serta amanah yang diberi oleh rakyat," katanya dalam kenyataan di sini Isnin.

Sehubungan itu, Abu Bakar berkata Perkasa Selangor memberikan ketetapan menyokong Abdul Khalid untuk terus kekal sebagai Menteri Besar Selangor sebagaimana yang ditegaskan menerusi ketetapan Sultan.

Beliau berkata mana-mana pihak yang cuba mempertikai kedudukan Abdul Khalid sebagai Menteri Besar jelas dianggap tidak menghormati keputusan serta perkenan Sultan selaku ketua negeri.

"Selain itu, kita juga mengharapkan Abdul Khalid supaya berpegang kepada amanah yang diberi kepadanya selain memastikan menjalankan tugas mengikut lunas-lunas yang terkandung dalam perlembagaan negeri dan Perlembagaan Persekutuan," katanya.

Tags / Kata Kunci: Perkasa , Abu Bakar Yahya
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan