Kawasan Tadahan Air Gagal Simpan Bekalan - Berita Semasa | mStar

Kawasan Tadahan Air Gagal Simpan Bekalan

Diterbitkan: Ahad, 3 Ogos 2014 9:11 AM

Keadaan paras air Sungai Selangor pada hujung Jun 2014.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Aktiviti pembersihan tanah yang berleluasa untuk pembangunan dan pertanian berhampiran zon penampan boleh memberi tekanan kepada kawasan tadahan air negara dan mengelak empangan terisi walaupun hujan dan pembenihan awan diusahakan. 

Pakar perhutanan dan alam sekitar sudah memberi amaran bahawa kawasan tadahan air merupakan kawasan yang diwartakan  dan dilindungi, serta bahaya jika kawasan tersebut cepat mengering.

Ketua Pengarah Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, Datuk Dr Abdul Rahman Abdul Rahim berkata hutan berfungsi seperti "span untuk menyerap air" tetapi tanah tidak dapat mengekalkan air jika terdapat gangguan kepada kitaran hidrologi yang disebabkan oleh aktiviti pembangunan dan pertanian di kawasan sekitarnya. 

"Sedia ada zon penampan minimum 10 meter ini sekitar kawasan tadahan air tidak mencukupi. 

"Zon penampan perlu berbeza-beza mengikut saiz hutan dan keadaan air," kata beliau sambil menambah yang pewartaan hutan simpan tidak tetap berada di bawah bidang kuasa pihak berkuasa negeri dan tempatan.

"Terdapat satu juta hektar hutan di bawah kawalan kerajaan yang boleh dibangunkan. Sebagai jabatan teknikal, kami hanya boleh menasihati pihak berkuasa negeri tidak (meluluskan rancangan pembangunan) tetapi keputusan muktamad adalah milik mereka, "katanya. 

Beliau berkata masalah air lebih buruk apabila fenomena El Nino dan (hujan) awan tidak membentuk di kawasan tadahan air kerana musim dan arah angin kering. 

Pada Sabtu, empangan Sungai Selangor yang membekalkan air kepada lebih daripada 60 peratus daripada isi rumah di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya jatuh kepada 33.27% daripada kapasitinya - rekod rendah. 

Semasa perlaksanaa catuan air yang terakhir pada bulan Februari dan Mac, paras empangan adalah 37%. 

Presiden Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) Prof Dr Maketab Mohamed berkata kawasan tadahan air tidak diwartakan dan dengan itu, tidak dilindungi. 

Biasanya, hanya hutan di hulu empangan telah diwartakan dan tidak bahagian hiliran (antara empangan dan mata pengambilan), dan pembangunan Batang Berjuntai di hilir Sungai Selangor sebagai contoh. 

"Oleh itu, di kawasan-kawasan yang tidak diwartakan adalah ladang, dusun, kampung-kampung, bandar-bandar dan industri. 

"Kawasan tadahan air mesti diwartakan dan minimum aktiviti manusia supaya kuantiti dan kualiti air tidak terjejas".

Selain itu jurucakap Tanah dan Galian Jabatan Selangor berkata kerajaan negeri bernilai hutan dan sangat mengambil berat tentang 'kesihatan' kawasan tadahan air. 

"Sebelum mana-mana hutan diwartakan untuk pembangunan, suatu jawatankuasa perancang negeri dengan wakil-wakil dari semua jabatan teknikal akan membincangkan setiap aspek, termasuk saiz zon penampan yang sesuai, secara terperinci," katanya.

Tags / Kata Kunci: kawasan tadahan air , selangor
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan