Bas Kilang Enggan Bayar Kadar Tol Baharu, Pekerja Jalan Kaki Lintasi Tambak Johor - Berita Semasa | mStar

Bas Kilang Enggan Bayar Kadar Tol Baharu, Pekerja Jalan Kaki Lintasi Tambak Johor

Diterbitkan: Jumaat, 1 Ogos 2014 9:48 AM

(Ubah saiz teks)

JOHOR BARU: Ratusan pekerja kilang Malaysia yang menuju ke Singapura terpaksa berjalan kaki merentasi Tambak Johor selepas bas kilang enggan melalui pusat pemeriksaan berikutan pelaksanaan kadar tol baharu pada Jumaat.

Eksekutif Front Office, Adrian Dinesh, 30, berkata ia kelihatan seolah-olah maraton sedang diadakan di sepanjang Tambak Johor.

"Ratusan pekerja terpaksa berjalan kaki kerana bas tidak mahu menyeberangi pusat pemeriksaan," katanya.Beliau berkata, sekumpulan individu mula berjalan menyeberangi Tambak Johor seawal pukul 5 pagi.

Ramai pihak menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap kenaikan kadar tol dengan berkata kenaikan mendadak lebih 400% itu terlalu tinggi.

Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) pada minggu lalu menetapkan bermula 1 Ogos ini, pengguna memasuki Singapura menerusi Tambak Johor perlu membayar RM16.50 untuk bayaran tol keluar masuk  di  Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Bangunan Sultan Iskandar.

EDL adalah lebuh raya yang dibina untuk membantu menyuraikan lalu lintas menuju ke bandar raya Johor Baru.

Kenderaan yang menggunakan EDL tidak perlu membayar tol bagi jarak perjalanan sepanjang lapan kilometer di dalam kawasan Johor Bahru, Johor.Malah kenderaan yang tidak melalui Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Bangunan Sultan Iskandar, Johor Bahru boleh terus menggunakan lebuh raya itu secara percuma.

Kadar tersebut dilaksanakan secara elektronik di kedua-dua arah menggunakan kad Touch 'n' Go, dengan tiada lagi kaunter bayaran tunai disediakan.

Kadar tol arah masuk Malaysia kini adalah RM9.70, RM14.70, RM19.70, RM4,80 dan RM7.80 masing-masing untuk kenderaan kelas 1 hingga kelas 5.

Kadar tol arah keluar pula adalah RM6.80, RM10.20, RM13.60, RM3.40 dan RM5.50 bermula Jumaat.

Setiap motosikal dikecualikan daripada membayar tol.
Tags / Kata Kunci: Tambak Johor , tol , EDL
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan