Pengganas Pimpinan Rusia Pindah Mayat Untuk 'Jalankan Autopsi' - Ukraine - Berita Semasa | mStar

Pengganas Pimpinan Rusia Pindah Mayat Untuk 'Jalankan Autopsi' - Ukraine

Diterbitkan: Ahad, 20 Julai 2014 3:48 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan Ukraine mendakwa pengganas yang dipimpin Rusia memindahkan 38 mayat mangsa nahas MH17 ke rumah mayat di Donetsk.

Menurut 'posting' terkini mengenainya di laman web kerajaan Ukraine, pengganas pimpinan Rusia telah menghalang siasatan dilancarkan terhadap kemalangan pesawat Malaysia Airlines MH17 di Ukraine.

"Mereka menghalang akses oleh masyarakat antarabangsa dan kerajaan asing ke lokasi kemalangan.

"Kerajaan telah dimaklumkan bahawa pengganas telah meindahkan 38 mayat mangsa ke rumah mayat di Donetsk, di mana 'pakar' dengan loghat Rusia mendakwa bahawa mereka berhasrat untuk menjalankan autopsi.

"Kumpulan-kumpulan pengganas juga cuba untuk mendapatkan pengangkutan kargo besar untuk menggerakkan sisa-sisa pesawat ke Rusia," katanya.

Laman web itu berkata: Pengganas, yang mendapat sokongan Rusia telah cuba untuk memusnahkan bukti jenayah antarabangsa ini.

"Kami menggesa masyarakat antarabangsa memaksa Rusia untuk membawa pulang pengganas dari Ukraine dan untuk membolehkan pakar-pakar Ukraine dan antarabangsa untuk mengadakan siasatan menyeluruh mengenai tragedi itu," katanya.

"Kerajaan (Ukraine) menyediakan semua peralatan teknikal dan kakitangan yang diperlukan untuk mengadakan penyiasatan dan pemeriksaan forensik, serta segala cara untuk menghantar pulang mayat mangsa ke negara-negara masing-masing.

"Tetapi pada peringkat ini, kumpulan-kumpulan pengganas yang dipimpin Rusia mengelakkan ini daripada berlaku," kata laman web itu.

Penerbangan MH17 adalah dalam perjalanan ke Kuala Lumpur dari Lapangan Terbang Schiphol di Amsterdam apabila ia terhempas di Ukraine berhampiran sempadan Rusia pada Khamis. 


Ia dilaporkan telah ditembak jatuh oleh pemisah pro-Rusia.
Tags / Kata Kunci: autopsi , Mh17
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan