Urutan Masa MH17 - Berita Semasa | mStar

Urutan Masa MH17

Diterbitkan: Jumaat, 18 Julai 2014 7:28 AM

Antara serpihan bangkai pesawat MH17.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Berikut ialah urutan masa pesawat Penerbangan Malaysia (MAS), MH17 yang dilaporkan terhempas di sebuah kawasan bergolak di Ukraine berdekatan sempadan Rusia pada Khamis.


Pesawat Boeing 777 yang membawa 280 penumpang dan 15 anak kapal itu adalah dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur. 

Penerbangan itu dijadualkan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA)di Sepang pada 6.10 pagi Jumaat.


Laporan media asing mendakwa pesawat itu telah "ditembak" namun kerajaan Rusia dan Ukraine masing-masing menafikan pembabitan mereka dalam insiden itu.

17 Julai (Khamis) 

* 12.15 tengah Hari - (waktu tempatan Amsterdam) MH17 berlepas dari Lapangan Terbang Amsterdam.

 * 10.15 malam- (waktu Malaysia) MAS mengesahkan ia telah menerima pemberitahuan daripada ATC Ukraine bahawa ia telah terputus hubungan dengan  MH17 pada 1415 (GMT) di kedudukan 30km dari Tamak, kira-kira 50km dari sempadan Rusia-Ukraine.

18 Julai (Jumaat)

* 12.00 tengah malam - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menulis tweet: "Saya terkejut dengan laporan bahawa sebuah pesawat MH terhempas. Kami akan melakukan siasatan serta merta."


- Perdana Menteri Ukraine, Arseniy Yatsenyuk mengarahkan siasatan dilakukan terhadap nahas itu.


* 2.07 pagi - Laporan Reuters memetik Menteri Kecemasan Rusia, Vladimir Puchkov sebagai berkata, Rusia telah meminta kebenaran Kiev pada Khamis untuk membantu kerja-kerja menyelamat di timur Ukraine selepas sebuah pesawat penumpang Malaysia terhempas di kawasan itu.

* 2.30 pagi - Laporan Reuters memetik Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama sebagai berkata di Wilmington, Delaware pada Khamis bahawa nahas pesawat Malaysia di sempadan Ukraine adalah satu "tragedi dahsyat" dan Amerika Syarikat mahu menawarkan bantuan sewajarnya untuk membantu mengenal pasti apa yang berlaku dan mengapa ia berlaku.


Tags / Kata Kunci: MH17 , MAS , Ukraine , Rusia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan