Titah Murka: MB Tegur Khalid Samad - Berita Semasa | mStar

Titah Murka: MB Tegur Khalid Samad

Diterbitkan: Rabu, 16 Julai 2014 6:02 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad ditegur supaya lebih beradab dan berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan terutama berhubung isu sensitif.

Teguran itu dibuat Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sehari selepas wakil rakyat PAS itu dilabel sebagai biadap, kerana mempersoalkan peranan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dalam menjaga kedaulatan agama Islam di negeri itu.

“Saya rasa dalam melakukan dan juga untuk menjaga ketenteraman, kejayaan sesuatu pengurusan itu bukan sahaja perlu mengikut lunas undang-undang, tetapi adab dan tertib juga harus kita utamakan.

“Dalam senario di Malaysia, oleh kerana kita ada sistem raja berpelembagaan jadi kita kena mengambil kira perkara tersebut,” katanya pada sidang media di Shah Alam pada Rabu.

Abdul Khalid berkata demikian bagi mengulas mengenai titah murka Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah terhadap Khalid Samad yang sebelum ini mendesak supaya Mais tidak lagi diberi kuasa dalam menjaga kedaulatan agama Islam di negeri itu.

Menyifatkan wakil rakyat PAS itu bersikap biadap, baginda bertitah supaya Khalid yang bukan berasal dari Selangor supaya memahami sejarah negeri dan mendalami undang-undang yang terpakai di Selangor terutama Undang-undang Tubuh Kerajaan dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor.
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan